У Мінтрансі приймають зауваження до нової Транспортної стратегії

У Міністерстві транспорту розробили проект Транспортної стратегії України до 2020 року і приймають до нього зауваження.

Незважаючи на те, що близько 15% парникових газів в Україні виробляє саме транспорт, питання зміни клімату у проекті взагалі не згадуються. Заходи по зменшенню впливу на навколишнє середовище згадуються в стратегії у формулюваннях «удосконалення», «посилення», «оптимізація», «екологізація».

«Такі формулювання важко виміряти конкретними діями, а отже це може викликати труднощі в процесі реалізації стратегії. Не встановлені терміни реалізації тих чи інших заходів. За якими критеріями буде оцінюватись реалізація Стратегії протягом десяти років, теж важко сказати», – каже Христина Рудницька, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України.

Що стосується запропонованих економічних механізмів зменшення викидів від транспорту, мова йде про розробку законодавства про диференційоване оподаткування власників транспортних засобів, коли оподаткуванню провадитимуться власники автотранспорту залежно від енергоефективності автомобілів. На традиційні моторні палива з нафтопродуктів пропонують встановити акцизні збори, більші, ніж на нетрадиційні палива. Інших економічних стимулів стратегія не пропонує.

З досвіду європейських держав, саме економічні стимули є найбільш ефективними у питанні зниження викидів парникових газів від автотранспортного сектору. Окрім диференційованих податків на автотранспорт, також важливими механізмами є: введення разових податків на транспорт, пріоритетний розвиток громадського транспорту, створення умов для велосипедистів та пішоходів у місті, ефективне планування доріг. Що ж стосується саме розвитку велосипедної інфраструктури, то слово «велосипедна доріжка» у стратегії зустрічається лише один раз.

Згідно інформації, яку надали в Міністерстві транспорту та зв’язку, свої зауваження до проекту Стратегії можна надсилати протягом місяця на адресу міністерства 01135, Київ-135, проспект Перемоги, 14, з позначкою «Зауваження до проекту Транспортної стратегії».

Проект стратегії можна завантажити за посиланням:
Транспортна стратегія України на період до 2020 року

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6