Мешканці трьох українських громад споруджують сонячні колектори для нагрівання води

В Україні визначено три сільські громади, де жителів навчатимуть самостійно робити сонячні колектори для нагрівання води та обігріву будинків. Було обрано мешканців Маневицького району Волинської області, Погребищенського району Вінницької області й Татарбунарського району Одеської області.

Під час практичного семінару у жовтні тридцять учасників вивчали технології конструювання та встановлення сонячних колекторів, що були презентовані міжнародною мережею „Жінки Європи за спільне майбутнє” (WECF) та німецькою компанією „SolarPartner Süd”. Учасники проекту наразі розпочали будівництво найпростіших сонячних колекторів для власних господарств. Згодом вони допоможуть зробити і встановити аналогічні системи своїм сусідам. Таким чином пропонується вирішити проблему доступу до гарячої води у цих селах.

„На фоні стрімкого підвищення вартості газу та інших традиційних видів енергії, використання енергії сонця стає економічно доцільним не тільки для окремих домогосподарств, а й для держави в цілому. Окрім цього, така енергія є дружньою до довкілля”, – коментує Юрій Урбанський з Національного екологічного центру України.

„Досвід інших європейських країн, включно з такими північними країнами, як Швеція та Норвегія, показує, що використання сонця як джерела енергії, вже не є науковою вигадкою. Наприклад, якщо Швеція, котра розташована на 1000 км північніше України, може використовувати сонячну енергію 8 місяців на рік, то наша країна має ще більший потенціал. Ще одним прикладом є наш близький сусід Румунія, де 18% енергії отримують за рахунок відновлюваних джерел. В Україні цей показник – лише 3%! ”, – розповідає Ірина Вихристюк з громадської організації „Відродження”.

Проект „Включи сонце – живи комфортно” одночасно реалізується в Україні та в Грузії. В Україні його впроваджують громадські організації „Національний екологічний центр України”, „Екоклуб Рівне” та „Відродження” (місто Татарбунари), спільно з міжнародною мережею „Жінки Європи за спільне майбутнє” (WECF), та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект розпочався цього року, його тривалість – 4 роки.

Більше інформації про технології та проект:
http://www.wecf.eu/english/energy-climate/

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Дмитро Хмара,
+38-(044)-353-78-41
solar at necu.org.ua

Ірина Вихристюк,
+38-(04844)-31-066
csd_tat at i.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6