Екологи підтримали нові транспортні збори

Київ, 6 лютого 2009 року – Національний екологічний центр України (НЕЦУ) висловив свою підтримку введенню нових транспортних зборів. Екологи переконані, що податок, пропорційний об’єму двигуна є виправданим, бо позбавить нас багатьох нагальних проблем.

«Більшість машин мають двигуни об’ємом до 2.2 літра і за новими тарифами будуть платити максимум 220 гривень на рік. А от машина з об’ємом більше ніж 2,2 літри вже буде сплачувати від 1650грн, – коментує Олена Міскун, координатор транспортної програми НЕЦУ, – Якщо обрахувати збитки здоров’ю та довкіллю, нанесені викидами спаленого пального в таких об’ємах, сума вийде ще набагато більшою!»

«В місті немає необхідності їздити на великих машинах: це лише ускладнює паркування, призводить до багатогодинних заторів і забруднює повітря. Це в свою чергу створює величезну небезпеку для жителів міста, особливо наймолодших, адже діти особливо вразливі до серцево-cудинних та легеневих хвороб, спричинених загазованим повітрям, – переконана Олена, – Бажання показово великого автомобіля не повинно бути за рахунок здоров’я дітей!»

Шалені темпи росту викидів від буму автотранспорту за останні роки випередили обсяги забруднення повітря від усієї промисловості в Києві. В жодному європейському місті немає такої кількості надмірно великих автомобілів, адже Європейський Союз вже багато років успішно веде політику дискретних транспортних зборів. Наслідком такої політики є те, що люди купують маленькі та середньолітражні авто. Більше того, робиться все, щоб позбавити людей необхідності їздити на приватних авто – розвивають зручний та комфортний громадський транспорт.

«Забруднювач повинен платити. Від великих авто викидається набагато більше забруднюючих речовин, ніж від легкових, в тому числі парникових газів, тому логічним є впровадження пропорційно більшого транспортного збору від таких авто! – коментує Ірина Ставчук, координатор з питань зміни клімату НЕЦУ, – Джипи – не так засоби пересування, як забаганка, що задовольняється ціною здоров’я людей та безпеки довкілля».

«На жаль, не всі усвідомлюють наскільки особистий вибір кожного впливає на життя інших людей, і не лише в межах міста, а у випадку з викидами парникових газів, що спричинюють глобальні зміни клімату, на життя мільйонів! – підсумовує Ірина, – Тепер люди, які обирають яке авто купити, двічі подумають, навіщо їм така «брудна» і дорога машина».

За додатковою інформацією звертайтеся:

Ірина Ставчук
80 95 2732673
irina.stavchuk AT necu.org.ua

Олена Міскун
80 44 3537841
miskun AT bankwatch.org

Національний екологічний центр України
www.necu.org.ua

Робоча група НУО зі змін клімату
www.climategroup.org.ua

Фото: Єгор Сумкін

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6