Через тайфун на Філіпінах голодують учасники міжнародних кліматичних переговорів ООН, закликаючи делегації до рішучих дій

Через тайфун на Філіпінах голодують учасники міжнародних кліматичних переговорів ООН, закликаючи делегації до рішучих дійCупертайфун Хайан, що накрив Філіпіни 6 листопада 2013 року, викликав хвилю радикальних акцій на міжнародних кліматичних переговорах ООН. Офіційні делегації країн, неурядові організації та їх мережі вдалися до голодування.

У вступному пленарному засіданні першого дня переговорів голова делегації Філіпін пан Йеб Санo виступив з чуттєвою промовою [1], закликаючи домогтися прогресу в кліматичній угоді. Він говорив про свого брата, який не їв протягом трьох днів, тому що допомагає жертвам тайфуну.

“У солідарності з моїми співвітчизниками, які зараз знаходяться в пошуках їжі на батьківщині, я оголошую добровільне голодування на захист клімату. Це означає, що я відмовляюся вживати їжу протягом цієї конференції” – заявив пан Сано.

Коли пан Сано виходив з пленарного засідання, активісти розгорнули банери на знак солідарності. На них було представлено число жертв і питання «Скільки ще?». Голова делегації Філіпінів привітав та обійняв активістів. Але відразу після цього службою безпеки заходу були ізольовані та позбавлені бейджів троє з них.

“У світлі цієї трагічної катастрофи, це дивно, що РКЗК ООН намагається змусити замовкнути голос солідарності”, сказала Клеменс Хатін, одна з тих, кого було позбавлено участі у переговорах. «Корпоративні логотипи [2] тут розміщені усюди, а простий знак солідарності з людьми, постраждалими від впливу клімату, це проти правил? Вугільна промисловість загрожує перетворити переговори на фарс, додаючи страждань людям з Філіпін та іншим, хто підпадає під зону ризику кліматичних катастроф”.

Обурені низькими амбіціями заявлених позицій країн на переговорах, неурядові і молодіжні організації, включаючи активістів з України, приєднались в голодуванні до делегації з Філіпін. Олена Ангелова, активістка УМКА, зазначає:

“Десять тисяч загиблих або незнайдених – це не та цифра, яку можна проігнорувати. Я розумію, що рішення, прийняті на переговорах, безпосередньо впливають на безпеку людства. Тому я, як і багато інших, оголошую голодування під час конференції. Якщо це може хоч якось вплинути на ситуацію в цілому, я хочу цим скористатися”.

Уаел Хмайдн, голова Міжнародно робочої мережі зі зміни клімату (CAN International), також приєднався до протесту. Пан Хмайдн готовий припинити голодування, якщо країни, асоційовані з найбільшою часткою викидів в атмосферу, проявлять рішучість та визнають свою відповідальність.

“Розвинені країни мають підвищити свої амбіції порівняно з існуючими зобов’язаннями викидів в атмосферу. В першу чергу, я говорю про групу BASIC та країни з розвиненою нафтовидобувною галуззю. Ми маємо чітко розуміти елементи майбутньої кліматичної угоди, поки що, на жаль, це далеко від правди” – зазначає Хмайдн.

Примітки

[1] Промова пана Сано 11 листопада 2013 року на першому пленарному засіданні COP19:
http://www.rtcc.org/2013/11/11/its-time-to-stop-this-madness-philippines-plea-at-un-climate-talks/

[3] Зал пленарних засідань перебуває під емблемою Arcelor Mittal, однієї з найбільших і забруднюючих металургійних компаній в світі. Металургійна промисловість, поряд із цементною і вугледобувною, є одним з найбільш значущих антропогенних джерел викидів в атмосферу в Україні.

COP в цьому році був прозваний “Вугільним COP”, частково через те, що приймаюча країна залежить від вугільних електростанцій, а також через Міжнародний саміт Світової Вугільної Асоціації, який відбудеться у Варшаві протягом другого тижня переговорів/

[3] Країни BASIC – Бразилія, Південна Африка, Індія та Китай http://en.wikipedia.org/wiki/BASIC_countries

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6