Пан Гі Мун: заможні країни “задкують” замість боротися зі змінами клімату

Пан Гі Мун: заможні країни "задкують" замість боротися зі змінами клімату Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун обурений намаганням розвинених країн уникнути виконання угод щодо попередження глобального потепління через скорочення викидів СО2. Під час кліматичного саміту у Варшаві він зосередив увагу на нищівних наслідках тайфуну на Філіппінах, через який нещодавно загинули тисячі людей і ще більше залишилися безпритульними: “Це тривожний дзвін. Можливо, останній тривожний дзвін”. За словами генсека, безвідповідальність сторін-учасниць договору засмучує і змушує вдаватися до більш жорстких заходів.

Вперше з 1992 року заможні країни на чолі зі США, Канадою, Австралією та Японією не дотримуються своїх домовленостей робити усе можливе, аби в атмосферу потрапляло менше парникових газів. Остання, зокрема, минулого тижня взяла назад свою обіцянку скоротити їх від рівня 1990 року, пояснюючи, що закриття атомних станцій після аварії на Фукусімі в 2011 зробило цю місію нездійсненною для Японії.

Пан Гі Мун закликав уряди ратифікувати другу поправку Кіотського протоколу, підвищити рівень допомоги країнам, що розвиваються, і ухвалити більш амбіційни цілі зі скорочення викидів парникових газів, аби втримати глобальне потепління в межах 2°С: “Наявні зобов’язання просто неадекватні. Ми маємо підвищити планку”.

Між тим, вчені та експерти, які відвідують панельні дискусії, застерігають, що підвищення температури призводить до посух, руйнівних стихійних явищ та зростання рівня Світового океану.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6