Екологи: чистого вугілля не буває

Екологи: чистого вугілля не буваєУ Варшаві екологи з усього світу протестують проти проведення саміту Всесвітньої вугільної асоціації під час кліматичного саміту ООН. Вони переконані: чистих вугільних технологій не існує.

У Варшаві екологи й активісти чисельних природоохоронних рухів протестують проти “вугільного лобі” на міжнародних кліматичних переговорах. Вони стверджують: вугілля не є ані чистим, ані дешевим джерелом енергії. У понеділок на будівлі міністерства економіки Польщі активісти Greenpeace вивісили банер з написом “Хто править Польщею – вугільна промисловість чи народ?”. Саме тут паралельно до 19- ї Конференції ООН зі зміни клімату (COP19) проходить всесвітній “Вугільний і кліматичний саміт”.

Демонстранти переконані, що вугільний з’їзд у час, коли обговорюється, як скорочувати викиди парникових газів на рівні ООН, є спробою відвернути увагу від вирішення проблеми зміни клімату. Саміт націлений на підтримку вугільної промисловості , яка пропаде без субсидій, стверджують екологи з різних країн, в тому числі з України. Керівниця фракції Зелених у Європарламенті від Німеччини Ребекка Гармс у розмові з DW назвала вугільний саміт у Варшаві “політичною провокацією”.

Приіоритет – енергоефективність

“Вугільний і кліматичний саміт” проходить під гаслом “Чисті вугільні технології, можливості та інновації”. Дехто відстоює думку, що нові технології можуть перетворити вугілля на зелене джерело енергії. ЄС навіть виділяє Україні кошти на технічну допомогу й дослідження чистих вугільних технологій та вловлювання й зберігання вуглецю (CCS). Такий проект “низьковуглецевої можливості для індустріальних регіонів України” втілює в життя Донецький національний університет.

Утім, на питання, чи існує чисте вугілля, євродепутатка Ребекка Гармс відповіла: “Звісно, можна видобувати вугілля в чистіший спосіб. Але цього буде замало, аби не продовжувати шкідливий вплив на клімат. Слід поступово відмовлятися від вугілля, замінювати його іншими джерелами енергії, зокрема відновлювальними. У Польщі є великий потенціал для енергоефективності, а в Україні він ще більший. Україна – одна з останніх країн у європейському списку щодо енергоефективності”.

Закриття шахт замість субсидування

Присутні в ролі офіційних спостерігачів на кліматичних переговорах у Варшаві українські екологи, зокрема з Національного екологічного центру України й Української молодіжної кліматичної асоціації, підтримують “антивугільні” акції екологів. Для них це нагода заявити про свої вимоги до української вугільної політики: не дотувати галузь, кошти скерувати на закриття неприбуткових шахт й енергоефективність, європейським інституціям не фінансувати вугільні проекти в Україні.

Україна має скасувати держсубсидії у видобуток вугілля та якомога швидше ініціювати закриття неприбуткових шахт, переконана координаторка програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Марія Сторчило . На її думку, такі субсидії варто радше скерувати на боротьбу із соціальними та екологічними наслідками закриття шахт. Це, як пропонує НЕЦУ, має бути прописане в українській Енергетичній стратегії.

Переваги не лише для клімату

Керівник департаменту з питань клімату і енергетики мінекології ФРН Францйозеф Шафтгаузен відповідав за розробку концепції низьковуглецевої трансформації енергосистеми у Німеччині. На конференції у Варшаві він сказав DW, що підвищувати енергоефективність чи скорочувати викиди парникових газів – вигідно. Надто в Україні, яка так залежить від імпорту газу: “Не слід думати, що йдеться лише про захист клімату. Так ви, по суті, зберігаєте кошти для своєї країни, тим більше що енергоресурси вичерпуються і дорожчають”. Шафтгаузен уважає, що скорочення викидів СО2 буде на користь не лише клімату, але й економіці та соціальній сфері.

На питання, чи не втратять за такої модернізації вугільної галузі шахтарі робочі місця, євродепутатка Гармс відповідає, що ніхто в один день не закриє всі шахти. “Зрозуміло, що буде тривалий процес, по всьому світі впроваджують інновації в цій галузі. Можуть бути кращі пропозиції роботи, принаймні щодо умов праці шахтарів. Ми не хочемо відібрати в людей робочі місця – ми хочемо трансформувати старі забруднюючі технології у щось краще”, – пояснює Ребекка Гармс.

Ольга Веснянка, dw.de

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6