В Україні проходять «кліматичні» флеш-моби

«Вдягни зелене!», – із закликами до таких флеш-мобів у різних містах України звертаються активісти неформального руху 350.org. Так вони долучаються до всесвітньої акції з нагоди Глобального тижня клімату.

Цими днями у багатьох українських містах, часто раніше незнайомі молоді люди у зеленому збираються разом і проводять флеш-моби під назвою «Вдягни зелене». Це швидка вулична подія, де учасники збираються на певному місці та одночасно виголошують «Укладемо угоду». Подія триває не більше 5 хвилин. «Але люди, які побачать її, запам‘ятають це набагато довше» – впевнена координатор руху 350.org в Україні Катерина Мірошніченко.

Мета флеш-мобів – привернути увагу оточуючих до проблем клімату та чистоти власного міста, пояснює Ірина Ставчук з Національного екологічного центру: «Ініціатива чудова, вона проходить буквально по всьому світу. Нам дуже приємно, що знаходяться люди, які відриваються від щоденних турбот і намагаються якось змінити своє життя й розповісти іншим, що є проблема і її слід вирішувати. Саме так, з малих дій, з себе починаються якісь великі зміни», – каже Ставчук. Подібні акції вже пройшли на Майдані у Києві, а також у Сумах. 25 вересня очікуються флеш-моби ще у декількох містах.

З прицілом на Копенгаген

Ініціатори кампанії 350.org прагнуть вплинути на рішення Копенгагенської конференції ООН у грудні. Ініціатори впевнені, що держави повинні взяти на себе зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів в атмосферу і нейтралізації наслідків глобального потепління. «Увага сконцентрована на цифрі 350. Йдеться про кількість часток на мільйон – це рівень визначений вченими, як остання безпечна межа для CO2 в нашій атмосфері. Але 350 більш ніж просто число – це символ життя на планеті», – пояснює Мірошніченко.

Українські активісти також закликають співгромадян скоротити споживання енергії – вимкнути комп’ютер в обід чи не користуватись авто хоча б один день. І готуються до 24 жовтня – Дня кліматичних дій. Тоді в Києві в центральній частині міста відбудеться карнавал та будівництво «Дерева Вітру».

Автор: Ольга Веснянка
Джерело: www.dw-world.de

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6