Екстремальний снігопад нагадав про необхідність адаптації!

anomalnysnig Екстремальний снігопад, який пройшов по Україні, нагадав усім нам про необхідність адаптації до зміни кліматичних умов. За ініціативою Робочої групи з питань зміни клімату (РГ ПЗК – українська кліматична коаліція громадських організацій) доцільність заходів з адаптації до зміни клімату вже обговорювалася в Одесі, Львові, Ужгороді та Хмельницькому, у цих містах було проведено оцінку вразливості до зміни клімату та розроблено відповідні заходи. Однак проведені зустрічі носили переважно інформаційний характер, а розроблені заходи поки не мали практичного втілення. В даний момент організація «Голос Природи» докладає зусиль, щоб у Дніпродзержинську, на основі аналізу вразливості інфраструктури міста до негативних наслідків зміни клімату, було розроблено програму практичних заходів з адаптації.

17 січня в Дніпродзержинську почався екстремальний снігопад. Протягом доби опади кілька разів змінювали характер, йшов то сніг, то дощ, то знову сніг. Через снігові завали та ожеледицю була порушена робота громадського транспорту. Багато жителів сусідніх сіл у цей день не змогли повернутися додому після закінчення робочого дня, і були змушені залишитися ночувати у знайомих або родичів. Згідно з прогнозами, екстремальний снігопад мав тривати кілька днів, тому було тимчасово припинено навчання в школах. Вчені стверджують, що різкі перепади температур і нерівномірне випадіння опадів відбуваються у зв’язку зі зміною клімату, і закликають не тільки скорочувати промислові викиди, а й вживати адаптаційних заходів. Незважаючи на те, що в Європі органи влади працюють над адаптацією своїх населених пунктів до зміни клімату вже більше п’яти років, українські чиновники продовжують скептично ставитись до доцільності цих заходів. На думку екологічної організації «Голос Природи», доводів на користь адаптації більш ніж достатньо. Сплеск кількості аварій та зрив роботи громадського транспорту, зростання рівня травматизму населення, руйнування комунікацій і житлових будинків, зупинка навчального процесу внаслідок екстремального снігопаду досить наочно демонструють актуальність проблеми та необхідність вживання відповідних заходів. Саме тому, з ініціативи екологічної організації «Голос Природи», у Дніпродзержинську розпочато підготовку до проведення дослідження з виявлення найбільш вразливих сфер життєдіяльності міста, які страждають через зміну клімату. Проведення першого семінару з оцінки вразливості міста до змін клімату вже заплановано на лютий 2016 року. В результаті цієї зустрічі планується створити місцеву робочу групу, до якої увійдуть: відповідальні чиновники профільних управлінь та департаментів, фахівці в області метеорології, співробітники міського управління надзвичайних ситуацій, депутати та представники громадських екологічних організацій. Кінцевим результатом роботи експертів стане програма заходів з адаптації Дніпродзержинська до зміни клімату.

«Ми не маємо жодних сумнівів у доцільності розгляду питання адаптації міста до зміни кліматичних умов. Безглуздо нічого не робити і пасивно спостерігати за нестабільними погодними умовами, порушенням режиму опадів та негативними наслідками природних катаклізмів. Потрібно залучати кваліфікованих експертів і розробляти відповідні програми адаптаційних дій, – пояснив Євген Колішевський, виконавчий директор організації «Голос Природи». – Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб у Дніпродзержинську дискусії про необхідність адаптації до зміни клімату перейшли в площину практичних дій».

За додатковою інформацією звертайтесь:

Євген Колішевський
виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи»
Тел.: (05692) 67439 / 067 6811316

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6