Оцінка технологічних потреб(TNA) допоможе Україні визначити пріоритети при адаптації до змін клімату

 В Оргуському центрі при Міністерстві екології та природних ресурсів України відбувся воркшоп щодо впровадження та методології Оцінки технологічних потреб (Technology Needs Assessment – TNA) для забезпечення адаптації та протидії глобальній зміні клімату. У заході взяли участь і члени Української Кліматичної Мережі, зокрема Радниця УКМ – Соф’я Садогурська.

Серед пріоритетних напрямків для України Мінприроди відмічає адаптацію до зміни клімату сільського господарства, менеджмент водних ресурсів та поводження із відходами.
TNA є глобальним проектом, що реалізується за підтримки UNEP і вже охопив 85 країн. Процес TNA – це ряд заходів, спрямованих на визначення й вибір екологічно чистих технологій з метою скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату. Його впроваджують країни- учасники проекту із залученням громадськості.
Оцінка технологічних потреб (TNA) є колективним процесом, і тому вкрай важливо залучати до нього всіх зацікавлених осіб, за умови, що будь-яка конкретна технологія буде зрозуміла, прийнята, підтримана і здійснена на всіх відповідних рівнях від міністерств до фермерів або домашніх господарств на локальному рівні.

ФОТО: Воркшоп при Мінприроди про Technology Needs Assessment (Оцінка технологічних потреб)

Процес впровадження включає в себе декілька етапів. Зокрема, етап визначення пріоритетних технологій, що потребують найбільшого розвитку, а також етап аналізу та усунення бар’єрів, що перешкоджають впровадженню технологій. На основі цих кроків формується План дій з питань технологій (TAP) з конкретними мірами, що представлені у вигляді проектних ідей.

Оцінка технологічних потреб – важливий етап для країни у процесі боротьби зі зміною клімату. Такий процес дозволяє визначити найбільш нагальні заходи та пріоритетні технології, що потребують розвитку та фінансування. Конкретні заходи, що будуть прописані в Плані дій з питань технологій (TAP) повинні бути враховані при підготовці національної Стратегії з адаптації до зміни клімату. Вони також можуть стати основою для перегляду Національно-визначеного внеску країни по Паризькій угоді та обгрунтування більш амбітних цілей по скороченню викидів парникових газів.

Детальніше про процес Оцінки технологічних потреб (TNA)
Із методологічними публікаціями по TNA можна ознайомитися за посиланням..

Соф’я Садогурська 

Радниця Української Кліматичної Мережі 

Підписатися на розсилку дайджесту УКМ

Отримувати анонси та новини членів мережі

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6