Рівень СО2 в атмосфері зростає швидше, ніж передбачалося

Згідно з останніми дослідженнями, рівень СО2 в атмосфері за період між 2000 та 2004 роками зростав швидше, ніж це передбачали найменш оптимістичні кліматичні прогнози ООН. Рівень вуглецю в цей проміжок часу зростав щороку на 3.1% порівняно із 1.1% з початку 1990-х. Це значно швидше, ніж зазначено в кліматичних моделях, створених Міжурядовою групою експертів з кліматичних змін (IPCC).

В доповіді, опублікованій в Записках Національної академії наук (США), вчені зазначили, що зростання СО2 відбувається в першу чергу через значну економічну активність та збільшення населення планети. Дослідники вважають, що всі позитивні зрушення 1990-х років нівелюються сучасним ростом промислового виробництва: «Зараз можна ясно бачити те, що світова економіка йде хибним шляхом, – говорить Кріс Філд, один з авторів дослідження й голова Відділу глобальної екології Інституту Карнегі (США). – Незважаючи на узгоджені дії науковців, економічне зростання дедалі більше впливає на клімат в усьому світі, і ми не бачимо ніякого прогресу ні в розвинених країнах, ні в країнах, що розвиваються».
Вчені із Сполучених Штатів, Великобританії, Австралії та Франції вважають, що левову частку СО2 викидають в атмосферу країни, що розвиваються, особливо Китай. За їхніми підрахунками, за 2004 рік викиди парникових газів в цих країнах склали 73% від планетарних в цілому, а також 77% світових починаючи з промислової революції.

Філд вважає, що існує два основних шляхи призупинення глобальних кліматичних змін: «По-перше, необхідно перевести економіку з важкої промисловості на сферу обслуговування та інформаційні технології, що дозволить значно скоротити викиди СО2. Також треба усвідомити те, що майбутнє вимагає ширшого застосування альтернативних джерел енергії».

За матеріалами http://guardian.co.uk

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6