Інтегровані концепції розвитку міст для енергетичної санації житлових масивів у Східній Європі

У рамках конференції «Енергетична санація житлових масивів у Східній Європі» експерти у галузі політики, врядування та планування розвитку міст представлять свої підходи та досвід, набутий у Східній Німеччині, Східній Європі та в Україні. Теми

  • Вступ до теми «Інтегрований розвиток міст»
  • Досвід функціонування житлових масивів у Східній Німеччині
  • Енергоефективний та інтегрований розвиток міст у Східній Європі
  • Успішні проекти інтегрованого розвитку міст (після чого відбудеться подіумна дискусія)
  • Енергетична санація житлових будинків в Україні

Мова

Конференція проводиться німецькою мовою із синхронним перекладом на українську.

Час і місце проведення

Четвер, 16.9.2010 року у Великому залі Національної Академії наук України, вул.. Володимирська 55.

Прибуття та розміщення

Учасники самостійно організують своє прибуття та розміщення. Будинок Великого залу Національної Академії наук України розташований у центрі міста неподалік станції метро «Театральна».

Вихідна ситуація

Після Другої світової війни спорудження житлових масивів, які переважно складалися з модульних панельних будинків, вирішальним чином визначило розвиток багатьох міст. Особливо у колишніх соціалістичних державах Східної Європи та Центральної Азії значна частина населення мешкає у таких житлових масивах. Лише у Південно-Східній Європі понад 40 мільйонів жителів мешкають у панельних будівлях – це відповідає приблизно половині населення Федеративної Республіки Німеччини.

Більшість будинків і прибудинкових територій перебувають у жалюгідному стані: пішохідні доріжки та газони не доглянуті, автомобілі паркуються всюди, відсутні гральні майданчики та індивідуальний вільний простір. У будинках не здійснюється технічне обслуговування освітлення та ліфтів, покрівлі часто протікають, а огороджувальні конструкції мають або недосконалу ізоляцію від холоду та спеки, або взагалі її не мають. Технічні системи тепло-, енерго- та водопостачання є переважно застарілими, їх майже неможливо регулювати, через що вони є надзвичайно неефективними.

Ці недоліки призводять до дуже великого енергоспоживання. Так, наприклад, у панельних будинках, які не пройшли санацію, потреба в енергії і відповідно обсяг викидів парникових газів майже на 50 відсотків перевищують аналогічні показники будинків, де була проведена санація. У контексті постійно зростаючих цін на енергоносії це призводить до великих поточних витрат, які повинні оплачувати громадяни та територіальні громади. Крім того, такі квартири пропонують лише низький рівень комфорту, а також непривабливе житлове середовище.

Виклики

Існуюча ситуація впливає на вартість окремих об’єктів нерухомості та на імідж цілих мікрорайонів. Соціальна структура жителів також помітно змінюється: сім’ї з вищим рівнем доходів переселяються в інші місця, у той час як домогосподарства, слабкіші у фінансовому відношенні, залишаються у цих занедбаних житлових мікрорайонах. Так виникає соціальна сегрегація, пов’язана із загрозою формування епіцентрів соціальної напруги. Від цього може постраждати імідж цілого міського району.

У процесі кардинальних суспільних змін у численних мікрорайонах були приватизовані лише квартири. Мешканці отримали їх або за невисокою ціною, або безкоштовно. Але земельні ділянки та такі елементи структури будинків, як зовнішні стіни, горища, сходові клітки та інженерне обладнання будинків, залишилися у комунальній або державній власності. Втім, майже не проводилася організація нових власників будинків із створенням об’єднань власників. Унаслідок цього як у територіальних громадах, так і у власників є великі проблеми щодо фінансування та організації санації занедбаних будинків чи заходів поліпшення житлового середовища.

Досвід східнонімецьких федеральних земель показав, що одна лише технічна санація будинків сама по собі не забезпечує рішень, що надійно спрацьовують у майбутньому. В той час як спочатку у багатьох житлових масивах здійснювалася санація будинків, за кілька років по тому попит на ці послуги значно скоротився. Причини полягають у зростаючій привабливості оновлених кварталів старого міста та нових житлових мікрорайонів або у масовій міграції населення. Наслідком цих тенденцій стала значна кількість незайнятих квартир або навіть знесення та демонтаж будинків, які вже пройшли санацію, що створює величезні проблеми для міст.

Концепції майбутнього

Необхідні придатні для майбутнього та довгострокові концепції розвитку міст, у які інтегровані процеси санації окремих житлових мікрорайонів. Потрібно започаткувати та розвинути взаємодію всіх причетних суб’єктів, таких як, наприклад, депутати різних рівнів, міські адміністрації, громадяни, спеціалісти-проектувальники та фінансові організації. Слід спільно розробити концепції для енергетичної санації, фінансування заходів поліпшення, а також організацію відносин власності, наприклад, через створення об’єднань власників.

При цьому в якості цілей виступають заощадження енергії, підготовка та реалізація ефективних заходів захисту клімату у секторі будівель, а також поліпшення житлового комфорту та житлового середовища для мешканців і майбутніх поколінь. Таким чином, оновлення житлових масивів і їхнє перетворення на привабливі житлові квартали є одним із невідкладних завдань муніципальної житлової політики та містобудівного планування розвитку у Східній Європі.

Інтегровані концепції містять такі тематичні напрямки:

  • Енергоефективна санація будинків і теплопостачання
  • Урядування власності та забезпечення прав власності
  • Концепції фінансування та стимули
  • Планування розвитку міста
  • Консультування громадян і їхня причетність до процесів прийняття рішень
  • Поліпшення житлового середовища та вільного простору
  • Транспортне забезпечення
  • Зміцнення позицій місцевого ремісництва та малого бізнесу
  • Збереження та поліпшення соціальної інфраструктури
Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6