Німецько-український проект: «Енергозабезпечення в енергоефективних будівлях»

Щоб заощаджувати електроенергію, у житлових будівлях в Україні можна використовувати відновлювальну енергетику. Своїм досвідом з українськими фахівцями ділилися їхні німецькі колеги.

Німецьке товариство технічного співробітництва (GTZ) зібрало у Києві українських та німецьких фахівців з будівництва, щоби поділитись досвідом, як можна зробити будівництво енергоефективнішим за рахунок «зеленої енергетики». Як розповів Deutsche Welle інженер зі Штутгарта Йорг Баумгертнер: «З 20-річним досвідом,думаю, ми можемо поділитися знаннями з українськими фахівцями з енергетики». За його словами, нині у Німеччині споживають одну десяту від того обсягу енергії, що споживали у 1970-х роках. Технічно можливим є не лише опікуватись енергоефективною забудовою, але й модернізувати старі будівлі.

В Україні вже теж є декілька успішних прикладів

Баумгертнер наводить приклади, коли сонячну енергію, біомасу та геотермальну енергію активно використовують для житлових будівель в Німеччині. Головний інженер інституту відновлювальної енергетики Юрій Фаворський каже, що перші кроки у цьому напрямку вже роблять і в Україні: «З успішних проектів є енергозабезпечення островів, гірських районів та заміських будинків, де є проблеми з електроенергією». Експерт бачить великі перспективи для енергозабезпечення для житлових будинків за рахунок відновлювальної енергетики: це сонячна енергія, наприклад, геліосистеми для підігріву гарячої води, теплопостачання, водопостачання.

Німецький інженер, своє чергою, знаходить аргументи щодо енергоефективних заходів й для тих, хто нині замислюється над зведенням приватних будинків в Україні. Баумгертнер рекомендує насамперед зробити добру теплоізоляцію, адже в Україні теж дмуть холодні вітри, як у Німеччині, отже слід подбати про вікна, щоби не втрачати тепло.

Автор: Ольга Веснянка, dw-world.de

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6