Чи зможуть українці продавати струм за “зеленим” тарифом»?

Всупереч європейській практиці, в Україні «зелений тариф» на електроенергію діє не для всіх. Українці, які виробляють відновлювану енергію для власних потреб, не можуть продавати надлишки у мережу. Чи може це змінитися?

Представник Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Олексій Оржель заявив, що відомство розглядає можливість внести зміни в ліцензійні умови виробництва електроенергії. Щоб фізичні особи мали право отримати ліцензії й продавали електроенергію за пільговим «зеленим» тарифом. В НКРЕ обіцяють врахувати й досвід Німеччини, де така схема дала потужний поштовх розвитку фотовольтаїки – використання енергії сонця. Юлія Березовська із Центру відновлювальної енергетики Fuel Alternative у коментарі Deutsche Welle теж зауважує, що сонячна енергетик, зокрема, у Німеччині, Іспанії та Ізраїлі розвивалась саме за рахунок встановлення сонячних станцій у приватному секторі. Тому й Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України звернулась по допомогу до НКРЕ у пілотному проекті – встановленні сонячної електростанції на даху приватної будівлі.

«Посібник для чайників»

Ініціативна група, каже Березовська, хоче пройти всі процедури і виробити алгоритм, «посібник для чайників», як фізособа може отримати зелений тариф. Експертка заявляє, що для цього не потрібен спеціальний дозвіл для фізосіб. «За законом про зелений тариф немає обмеження для фізичних осіб, але згідно з підзаконними актами виникає колізія. Адже аби отримати цей тариф потрібно отримати ліцензію на виробництво і продаж енергії в мережу» – зауважує Юлія Березовська. За її словами, поки всі вигоди від таких проектів не стануть очевидними, навряд чи буде якийсь бум відновлювальної енергетики у приватному секторі: «Після такого як всі процедури пройдемо, цей механізм стане рушієм для активних і прогресивних власників будинків, скажімо котеджів десь в Одесі чи Криму, де багато сонця». Також у майбутньому продавати енергію зможуть і приватні власники біогазових установок.

Туманні перспективи

Представник НКРЕ каже, що нині до комісії надходять поодинокі звернення від приватних осіб, які цікавляться можливістю роботи за такою схемою, проте жоден з них поки не володіє вже встановленим об’єктом відновлюваної енергетики. Березовська додає: чиновники часто наголошують, що енергосистема в Україні побудована інакше, ніж, скажімо, у Німеччині. Мовляв, підключення багатьох приватних господарств до мережі може технічно переобтяжити енергосистему. Однак представниця Fuel Alternative заперечує: нині йдеться про поодинокі невеликі об’єкти «зеленої енергетики», які просто не у змозі вплинути на мережі.

Представник компанії Global Carbon в Україні Денис Прусаков до сподівань простих українців користуватися «зеленим тарифом» ставиться скептично. «Цей сектор зарегульований, забюрократизований в Україні. Простий споживач має відносини лише з обленерго, постачальником, котрий може не мати технічної можливості приймати цю електроенергію і може бути не зацікавлений в цьому», каже Прусаков. За його словами, щоб надлишок виробленої електроенергії фізична особа могла віддавати в мережу за певні пільги чи знижки на оплату спожитої електроенергії – для цього є багато технічних і організаційних перешкод. Але у принципі це можливо, каже експерт. А от встановлювати приватно великі об’єкти і продавати в мережу – навряд.

Автор: Ольга Веснянка
Редактор: Євген Тейзе

http://www.dw-world.de/

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6