Австралія встановить податок на CO2 для боротьби зі зміною клімату

«Як нація, ми повинні встановити ціну на CO2 заради створення чистого енергетичного майбутнього» – каже Прем’єр-міністр Австралії Юлія Гіллард.

Сама ж австралійська нація поки не у захваті від ідеї уряду.

Australia Sunday оголосила про плани уряду оподаткувати викиди вуглекислого газу в атмосферу на 23 австралійські долари (US$ 24,74) за тонну, щоб боротися проти зміни клімату.

Прем’єр-міністр Австралії Юлія Гіллард сказала, що буде фіксована ціна на викиди вуглекислого газу, який звинувачують у спричиненні глобального потепління, з наступного року, після чого буде введена повна торгова схема викидів у 2015 році.

«Як нація, ми повинні встановити ціну на CO2 заради створення чистого енергетичного майбутнього», – заявила вона на прес-конференції в Канберрі.

За схемою, яка має стартувати 1 липня 2012 р., близько 500 основних підприємств-забруднювачів платитимуть фіксовану ціну, починаючи з 23 доларів за тонну, за їх викиди вуглекислого газу протягом перших трьох років.

Австралія – країна з найбільшими викидами парникових газів на душу населення серед розвинутих країн, завдяки своїй залежності від викопного вугілля. З населенням у 22 мільйони, ця країна продукує 1,5% світових викидів СО2, тоді як, наприклад, Великобританія, з утричі більшим населенням, відповідальна за 1,7%.

Тоні Вуд з незалежного економічно орієнтованого мозкового центру інституту Граттан Мельбурнського університету сказав, що плани Австралії є «схемою торгівлі викидів (СТВ) на тренувальних колесах».

«Я думаю, що це принципово СТВ, і тому дуже схожа на Європейську та Новозеландську схеми», сказав він, додавши, що якщо вона все-таки буде введена, то виявиться навіть більшою за Європейську”.

«Вона була б дійсно значимою», – додав він.

Гіллард, лідерство якої, до речі, коливається на рекордно низьких рівнях в опитуваннях суспільної думки, повідомила, що реформа створить економічні стимули та примусить забруднювачів контролювати та скорочувати викиди парникових газів.

У той же час уряд виділить 10 мільярдів доларів для фінансування інноваційних проектів у сфері відновлюваних джерел енергії.

Більша частина прибутку, отриманого від податку за перші три роки, передбачатиме більш високі виплати сім’ям, підвищення пенсій та скорочення прибуткового податку, щоб відшкодувати підвищення прожиткового мінімуму.

Пакет включає приблизно 9,2 мільярди доларів, які розраховані на три роки для підтримки таких галузей, як виробництво алюмінію, цинку і сталі.

Гіллард сказала, що є величезна кількість наукових фактів про глобальне потепління, а податок призведе до скорочення викидів вуглецю в Австралії приблизно на 160 млн. тонн до 2020 року – так само, якби прибрати з доріг 45 млн. автомобілів.

«Було багато суперечок та конфліктів відносно цього, – повідомляє вона, – але зараз ми тут, і настав час, щоб досягти поставленої мети».

У прем’єр-міністра є усі шанси, щоб прийняти законодавство до кінця року, але настрої австралійського суспільства щодо вуглецевого відбитку доволі скептичні. Введення податку на СО2 для великих виробників означатиме подорожчання життя для середньої австралійської родини на 10 доларів на тиждень. Близько 60% населення не підтримує кліматичної реформи, і довіра до уряду в країні найнижча за останні 40 років.

Консервативна опозиція очолила напади на вуглецевий податок, заявивши, що податок, який не включає в себе сільське господарство, завдасть великої шкоди промисловості. Окрім того, лідер опозиції Тоні Ебботт, який в минулому заявляв, що «зміна клімату – це дурня», веде доволі агресивну боротьбу проти Гілард та її податку, заявляючи, що його введення руйнування звичного для австралійців стилю життя, і навіть порівнюючи таку реформу зі страшним для австралійців «комунізмом». Він також заявив, що прогнозоване зменшення Австралійських викидів парникових газів є абсолютно несуттєвим на фоні стрімкого зростання викидів таких країн як Китай.

Джерело: JournaltecGuardianthe Australian

Для КліматІнфо переклали Маргарита Капля та Юлія Маклюк

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6