Cтавлення чиновників до енергозбереження призвело до закриття шкіл та зриву навчального процесу

Несерйозне ставлення відповідальних чиновників до питань енергозбереження призвело до зриву навчального процесу у лютому поточного року. Про це заявив Євген Колішевський, виконавчий директор екологічної організації «Голос Природи». 30 січня 2012 розпорядженням керівництва Дніпропетровської області через сильний мороз прийнято рішення про закриття шкіл на карантин до потепління. Безпосередньо у Дніпропетровську були закриті практично всі школи, в інших містах області школи закриті частково. Незважаючи на вимогу обласного керівництва, деякі директори навчальних закладів відмовилися переривати педагогічний процес.

Примусові карантини в зимовий період стали обов’язковим щорічним заходом. В Україні розпорядження про закриття шкіл у зимовий час уже багато років є невід’ємною частиною навчального процесу. Незалежно від того, що відбувається в державі: спалах курячого або свинячого грипу, повінь, різке похолодання чи потепління, – все, що може зробити влада, це заборонити ходити дітям до школи. Примусові карантини в кінцевому рахунку призводять до нерівномірного розподілу навчального навантаження на учнів, зриву культурних і спортивних масових заходів по всій країні. Насправді карантини не вирішують проблем, що виникають, і не усувають причин їх появи, але створюють ілюзію «ефективної» роботи і «турботи» про дітей органів влади. Організація «Голос Природи» закликає людей сприймати оголошення примусових карантинів і зрив навчального процесу як порушення прав громадян отримувати якісну освіту.

Головною причиною оголошення карантину в Дніпропетровській області є холод і вогкість у приміщеннях шкіл і дошкільних установ. Однак не потрібно звинувачувати зиму в тому, що сучасний школяр навчається у вкрай несприятливих умовах. Температура 10-15 градусів морозу в січні не є екстремальною ситуацією, а от небажання чиновників підвищувати енергоефективність і впроваджувати сучасні технології дійсно можна розглядати як стихійне лихо для всієї Україні. Більше 10 років дніпродзержинська громадська екологічна організація «Голос Природи» на місцевому і регіональному рівнях намагається сприяти впровадженню енергоефективних технологій в комунальному секторі. З ініціативи «Голос Природи» були проведені заходи, під час яких відповідальні чиновники та керівники комунальних підприємств знайомилися з можливостями утеплення будівель і теплових магістралей, створення локального централізованого опалення, використання альтернативного палива, а також джерелами фінансування запропонованих проектів. Але байдуже ставлення чиновників до енергоресурсів країни, навколишньому середовищу, людям та їх умовам проживання не змінилося.

Боротися потрібно не з морозами, а з неефективним опаленням

Температурні перепади протягом року вже є характерними для сучасних погодних умов. Це пов’язано зі зміною клімату, що викликана зростанням викидів парникових газів в атмосферу. Різкі похолодання можуть неодноразово повторюватися протягом усього зимового та весняного періодів, такі випадки погано позначаються на неутеплених або погано опалюваних приміщеннях, проте ситуація не виглядає абсолютно безнадійною. Зовнішнє утеплення шкіл і дитячих садків, встановлення сучасних вікон, відновлення проектного опалення дадуть можливість дітям відвідувати школу без «вимушених канікул». Наприклад, для місцевої влади Дніпродзержинська давно не є таємницею те, що у всіх лівобережних школах не функціонує проектна система комбінованого опалення: основне – цілодобове опалення за рахунок теплових мереж, додаткове – денне, за рахунок подачі теплого повітря від турбокалоріферів. Саме комбіноване опалення дає можливість прогріти повітря в таких аудиторіях, як їдальня, спортивний та актовий зали.Через відсутність комбінованого опалення школи Дніпродзержинська в зимовий час нагадують холодильні камери для зберігання продуктів в режимі «легкої заморозки». Режим «заморозки» самостійно змінюється в залежності від погодних умов. Борючись з холодом, співробітники шкіл включають нагрівальні прилади, тим самим підвищуючи навантаження на електричні мережі і створюючи пожежонебезпечну ситуацію. Контролюючі органи знімають з себе відповідальність за неефективне опалення в школах актами та розпорядженнями, місцева влада виправдовує свою бездіяльність дефіцитом бюджетних коштів, а в підсумку чиновниками вищого рівня приймаються «низькокалорійні, але ефективні заходи» – оголошується для шкіл зимовий карантин.

«Підвищення енергоефективності будівель та впровадження сучасних технологій опалення приміщень не є проблемою технічного чи фінансового характеру. Все залежить від бажання політиків і чиновників займатися поліпшенням умов проживання громадян і зменшенням викидів парникових газів. Проекти з енергозбереження можна реалізовувати як за рахунок державних, так і міжнародних грошей. Так, в Автономній Республіці Крим протягом 2011 року приступили до реалізації 144 проектів з утеплення суспільно значущих будівель. Всі ці проекти реалізуються за міжнародні кошти за схемою зелених інвестицій. На жаль, Дніпропетровська область не є лідером у питаннях енергозбереження у порівнянні з іншими регіонами. Керівництво області та місцева влада міст, незважаючи на політичну стабільність в країні, так і не змогли скористатися механізмами міжнародних домовленостей і залучити інвестиції для утеплення муніципальних будівель: лікарень, шкіл і дитячих садків. В результаті в період різкого похолодання влада змушена оголошувати карантин і забороняти дітям відвідувати школи», – розповів Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації« Голос Природи».

Євген Колішевський
виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи»
Контактний телефон: 05692 67439/067 6811316

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6