«Прощання слов’янки» для Мінприроди

Київ, 28.11. 2008 – З квітами та живим оркестром активісти громадських екологічних організацій провели офіційну делегацію України на міжнародні переговори зі зміни клімату. Вони вбачають в представниках Уряду рятівників, від яких залежить майбутнє планети Земля.

З 1 по 12 грудня у місті Познань (Польща) відбудуться чергові міжнародні переговори ООН зі зміни клімату. Головною темою стане домовленість про зниження викидів країнами після 2012 року, коли завершиться дія Кіотського протоколу.

Кожна країна має пообіцяти обмежити викиди парникових газів, щоб запобігти росту глобальної температури вище 2 градусів Цельсія. Перевищення цієї позначки визначено науковцями як катастрофічне.

Уряд України планує взяти зобов’язання по зниженню викидів парникових газів на 20% від 1990 року терміном до 2020 року. Проте екологи впевнені, що така мета замала, оскільки викиди України вже зараз впали на 55% від рівня 1990 року. Тобто з таким зобов’язанням Україна зможе значно збільшити викиди, замість їх зменшення. Екологічні організації вважають що у 2020 році рівень викидів має бути не більше ніж сьогодні.

«Ми хочемо провести офіційну делегацію як рятівників, на яких ми сподіваємося. Від них залежить майбутнє людей в Україні та по всьому світу, – говорить Олексій Пасюк, представник Робочої групи екологічних організацій України зі зміни клімату. – Уряд України має розуміти як відповідальність на нього покладена.»

«Натомість зараз Уряд відмовляється ставитися до проблеми зміни клімату серйозно. Офіційна позиція передбачає ріст викидів на 70% від сьогоднішнього рівня! Тобто слова про зниження на 20% від 90 року лише вводять в оману. З такими зобов’язаннями можна аж нічого не робити, – продовжує Пасюк.»

«Вважаючи на значний потенціал енергозбереження, Україна може розвивати економіку без збільшення викидів парникових газів, – наполягає Пасюк. – Більш того, все що для цього потрібно зробити, є економічно привабливим. Але для цього потрібна державна політика яка стимулює зменшення викидів, а не така як пропонується міністерством зараз.»

Програми енергозбереження є в чотири і більше разів дешевими, ніж розбудова нових електростанцій, на яку покладається Уряд.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Пасюк,
Національний екологічний центр України
Тел. +380 50 5711684
opasyuk AT necu.org.ua
www.climategroup.org.ua; www.necu.org.ua

Повноформатні фото з акції можна завантажити за адресою:
http://www.necu.org.ua/piket-minpryrody-081128/

Фото у прес-релізі: Д.Тяжлов/Голос Природи

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6