Ядерна енергетика: замало, запізно, задорого і надто небезпечно

Познань, Польща, 10.12.2008 – Ядерна енергетика не вирішує проблем зміни клімату і не може розглядатися серед інструментів боротьби з глобальними змінами клімату – про це сьогодні заявили представники 16 країн світу на переговорах ООН зі змін клімату, що тривають в Польщі.

Активісти з України, Росії, Білорусі, Бельгії, США, Голландії, Німеччини, Турції, Киргизстану, Таджикистану, Тайвані, Південної Кореї, тощо, провели видовищну демонстрацію перед делегаціями з усього світу щоб наголосити на неправомірності пропаганди ядерної енергетики під егідою рятування світу від кліматичної кризи.

«Ядерна енергетика протирічить засадам чистого розвитку, – переконаний Володимир Сливяк, співголова російського руху «Экозащита», – Ми вимагаємо від російських та інших делегацій припинити просування атомної енергетики в механізми чистого розвитку та спільного впровадження. Атомна енергетика – це проблема, а не рішення!»

«Ядерна енергетика використовує питання зміни клімату та енергетики як привід заволодіти політичною та фінансовою підтримкою свого брудного та вимираючого сектору, – коментує Олексій Пасюк, представник Робочої групи зі зміни клімату України, – Навіть величезна чотирикратна експансія ядерної енергетики до 2050 року забезпечить дуже низьке (максимум 4%) зниження викидів парникових газів. Проте, щоб уникнути незворотної екологічної кризи необхідно до 2050 року в цілому зменшити викиди на 50-80%!»

Екологи наголошують на тому, що ядерна енергетика невиправдано дорога, тому фактично «краде» час та гроші, які варто інвестувати в енергоефективність та розвиток відновних технологій.

Навіть якщо розпочати будувати нові атомні реактори сьогодні, помітні зміни з’являться запізно (на 30 років пізніше, ніж критичний 2020 рік), ціною величезних коштів (більше 10 трильйонів доларів США) і спричинить низку інших небезпек, пов’язаних з нещасними випадками, радіоактивними відходами та поширенням ядерних технологій.

Це стане величезною перепоною на шляху до чистого, доступного, безпечного і ефективного розвитку світового суспільства.

Фото
Відео

Робоча група НУО України з питань зміни клімату (РГ НУО ПЗК) мережа громадських природоохоронних організацій, які співпрацюють з 2001 року з метою реалізації права громадян на життя в безпечному навколишньому середовищі у зв’язку із загрозою глобальної зміни клімату. www.climategroup.org.ua

Національний екологічний центр України www.necu.org.ua

За додатковою інформацією звертайтеся:

Поліна Рибачук polina AT necu.org.ua телефон у Польщі: +48500849375

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6