Електроенергія не замінить газу

Київ, 16 січня 2009 року – Рішення уряду про використання електроенергії замість природного газу є помилковим – стверджують експерти Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Вони переконані, що плани уряду впроваджувати технології, які дозволять використовувати електроенергію замість газу, в кінцевому рахунку призведуть до ще більшого погіршення ситуації з енергоефективністю в Україні. Показники ефективності використання енергії в українській промисловості і ЖКГ одні з найгірших в світі. На опалення і освітлення житлової/офісної площі чи на виробництво промислових товарів ми витрачаємо в 2-3 більше енергії ніж наші сусіди Росія та Білорусь, і на порядок більше ніж країни ЄС.

„Наразі, 20% електроенергії виробляється за рахунок природного газу. Збільшення виробництва електроенергії можливо в першу чергу на теплових електростанціях, тобто знову за рахунок використання газу та вугілля, – переконаний Олексій Пасюк, експерт екологічної політики НЕЦУ, – Дешева електроенергія, про яку говорять в уряді, береться тільки за рахунок субсидій з державного бюджету, які зараз йдуть на підтримку вугільної та атомної промисловостей і гідроенергетики. Різницю між дешевим тарифом та реальною вартістю електроенергії сплачують платники податків. Так можна зробити дешевим і природний газ!”

Експерти стверджують, що найчастіше використання електроенергії замість викопного палива веде до збільшення споживання первинної енергії, оскільки йдуть втрати під час перетворення енергії в електричну та назад. До цього додаються втрати на транспортування електроенергії, які в Україні сягають 20 відсотків.

«Сподівання на атомну енергетику є марними, оскільки збільшення її потужностей можливе лише у далекій перспективі і це занадто дорого. Залежність України від Росії у ядерній енергетиці ще більша ніж від російського газу, – коментує Дмитро Хмара, координатор енергетичної програми НЕЦУ. – Наявності в Україні покладів урану недостатньо, щоб на них покладати серйозні надії, оскільки в країні немає потужностей для його збагачення та фабрикування палива. А створення таких потужностей ніколи не окупиться!»

На думку екологів, рішення проблеми лежить у збільшенні ефективності використання енергії. Вони рекомендують оновлювати технології і зменшувати загальні енергопотреби, а не міняти «шило на мило». Потрібно створювати умови коли зменшення споживання стає економічно привабливим. Також уряд має більш широко підтримувати перехід на використання відновлювальних джерел енергії.

Наступна суперечка з Росією може бути за вартість ядерного палива, і, на відміну від газової, Україна в ній залишиться наодинці. Шлях до енергетичної безпеки лежить через підвищення енергоефективності та поширення альтернативних джерел енергії.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Олексій Пасюк, Дмитро Хмара
тел: +380 44 3537841
dmytro.khmara at necu.org.ua

Національний екологічний центр України
www.necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6