Тур “Клімат змінюється! Час діяти разом!”

Д.Тяжлов / Голос Природи“Клімат змінюється! Час діяти разом!” – під таким гаслом з 20 по 25 листопада в Україні проходить інформаційний тур Всесвітнього фонду природи WWF при активній підтримці українських громадських екологічних організацій “Голос Природи”, “Екоклуб” та “Екосфера”. Метою туру є інформування громадян про причини і наслідки зміни клімату, необхідність зниження викидів парникових газів в атмостферу, а також про можливість кожного громадянина зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням.

Інформаційний тур “Клімат змінюється! Час діяти разом!” є частиною Європейського туру WWF зі зміни клімату, що проходить послідовно в Угорщині, Румунії, Болгарії, Сербії. В Україні тур розпочався у Дніпропетровську та проходить через міста: Одеса, Київ, Рівне, Ужгород.

Тур представляє собою мобільну експозицію, яка подорожує на кліматичній вантажівці Тойота, що оснащена сучасними енергоефективними технологіями. У ході інформаційної роботи учасники туру поширюють тематичну літературу, розповідають про альтернативні можливості одержання енергії, демонструють фотовиставку та відеосюжети про глобальні кліматичні зміни та пропонують громадянам зробити свій внесок у процес зниження викидів парникових газів. На експозиції представлені  різноманітні прилади та цікаві елементи, які допомагають зацікавити перехожих різного віку та рівня екологічної обізнаності.

З кожним роком тема зміни клімату стає актуальнішою, а наслідки глобального потепління – все більш очевидними. Зміна клімату – це, в першу чергу, порушення кліматичного балансу, що проявляється у непередбачуваності погодних умов. Протягом  останніх років жителі різних регіонів України стали свідками наслідків природних катаклізмів: висихання врожаю, лісові пожежі, зруйновані шквальним вітром будинки, затоплені житлові райони.

Згідно останнього звіту Міжурядової групи експертів зі зміни клімату головною причиною зафіксованих кліматичних змін є збільшення викидів парникових газів (насамперед вуглекислого газу та метану) внаслідок людської діяльності. Причинами глобального потепління також є знищення екосистем, неефективне використання енергії, забруднення довкілля. Традиційно вважається, що джерелами викидів парникових газів є великі промислові підприємства, однак виявляється, що не останню роль у цьому процесі грає збільшення кількості автомобільного транспорту, спалення чи гниття смітників побутових відходів, неефективність енергоспоживання та використання природних ресурсів, перевитрата органічного палива в комунальному секторі тощо.

„Кожна людина у повсякденному житті витрачає енергію та є причиною викидів вуглекислого газу, безпосередньо або через споживання товарів та послуг. Наша мета – переконати громадян, що спосіб життя та дії кожного з нас важливі у боротьбі з проблемою зміни клімату.” – стверджує Катерина Куракіна, менеджер зі зв’язків з громадськістю Дунай-Карпатської програми WWF. – „Ми можемо робити свій внесок шляхом розумного енергоспоживання, використання енергоефективних приладів, меншого користування авто та авіатранспортом. Шляхів багато, головне – усвідомлювати проблему та хотіти боротися з нею.”

Д.Тяжлов / Голос Природи

З нашими кліматичними порадами у побуті, які допомагають заощаджувати не тільки енергію, а й гроші, Ви можете ознайомитися на сайті Всесвітнього фонду природи www.panda.org/ukraine

За додатковою інформацією звертайтеся:

Євгеній Колішевський, головний координатор тура (ДГЕО “Голос Природи”),
тел: 8 (05692) 67 439,  8 067 68 11 316, e-maіl: golos at alіce.dp.ua

Катерина Куракіна, менеджер зі зв’язків з громадськістю WWF: тел: 8 095 28 99 822,
e-maіl: dcpukraіne at maіl.css.od.ua, naiade at ukr.net

Наталя Вишневська, місцевий координатор тура (ДГЕО “Голос Природи”),
тел: 8 098 25 76 176, e-maіl: nvishnevskaya at ukr.net

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6