Вчені з понад 195 країн світу розглянуть узагальнений звіт про стан глобальної зміни клімату

Вчені з понад 195 країн світу розглянуть узагальнений звіт про стан глобальної зміни клімату23 – 26 вересня 2013 року у Стокгольмі наукові представники з понад 195 країн світу розглянуть та підпишуть П’ятий звіт про стан глобальної зміни клімату, підготовлений Міжурядовою Групою Експертів зі Зміни Клімату (МГЕЗК).

Оскільки МГЕЗК є міжурядовою організацією, чорнові варіанти її звітів переглядають та коментують не лише фахові експерти, а й представники урядів. Таким чином вони засвідчують свою згоду з науковими висновками та готовність до активних дій на політичному рівні для попередження негативних наслідків зміни клімату.

Україну на цьому з’їзді представлятиме Світлана Краковська, кандидат фізико-математичних наук Українського гідрометеорологічного інституту МНС та НАН України.

Одним з найважливіших висновків П’ятого звіту є те, що вчені більше, ніж коли-небудь впевнені в тому, що саме діяльність людини є найбільш визначальним фактором зміни клімату, починаючи з 1951 року. У звіті також зазначено, що прискорилося підвищення рівня Світового океану; вдвічі збільшилася швидкість танення арктичної морської криги; льодовики та льодовикові щити тануть швидше, ніж спостерігалося раніше; підвищується рівень кислотності світового океану.

У звіті МГЕЗК чітко зазначено, що швидке скорочення викидів парникових газів допоможе людству уникнути найгірших наслідків зміни клімату.

П’ятий звіт МГЕЗК надає більше впевненості стосовно багатьох аспектів зміни клімату та більш детальне розуміння процесів кліматичної системи. На відміну від окремих сенсаційних досліджень, доповідь МГЕЗК надає комплексну оцінку найновішим та найбільш достовірним дослідженням, а також узгоджені висновки вчених 195 країн світу щодо всіх аспектів зміни клімату, починаючи від інструментальних спостережень, впливу природних та антропогенних чинників і закінчуючи довгостроковими прогнозами на майбутнє.

30 вересня оприлюднять текст першої частини П’ятого звіту МГЕЗК. У березні 2014 буде опубліковано другу частину доповіді щодо наслідків зміни клімату та адаптації до них, а у квітні 2014 вийде третя частина, присвячена пом’якшенню найбільш негативних наслідків.

Довідкова інформація та контакти експертів

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Марія Сторчило
Національний Екологічний Центр України
тел.: 353-78-41/ 093 005-27-61
storchilo@necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6