Лідери ЄС домовились про скорочення викидів СО2

co2emmisionsГолови держав-членів ЄС досягли знакової домовленості про скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року порівняно з показниками 1990 року.

Це обов’язкове до виконання рішення було прийняте після палкої дискусії на самміті у Брюсселі, оскільки деякі держави-члени стверджували, що від такого рішення можуть постраждати їхні економічні інтереси.

За словами журналістів, остаточну домовленість було досягнуто у вигляді компромісу між країнами, які значною мірою залежать від вугілля, і країнами, які наполягають на подальшому поступовому скороченню викидів.

Екологи привітали таке рішення, але висловили думку, що цього не достатньо.

Держави-члени також домовилися активізувати використання поновлюваних джерел енергії до 27% від загального енергобалансу та підвищити енергоефективність принаймні до 27%.

Позиції держав-членів щодо скорочення викидів істотно різнилися.

Польща, яка суттєво залежить від вугілля, побоюється, що витрати на декарбонізацію економіки призведуть до уповільнення темпів розвитку бізнесу. Цю її стурбованість на самміті поділили інші держави-члени з Центральної та Східної Європи.

Голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей пізніше повідомив, що декілька менш заможних держав-членів ЄС отримають допомогу, включаючи додаткове фінансування, для досягнення погоджених рівнів викидів.

Великобританія також виступила проти обов’язкових планових показників щодо використання поновлюваних джерел енергії (сонячної енергії, енергії вітру і гідроенергії), встановлених для кожної держави.

Альтернативу нинішній надмірній залежності від імпорту нафти і газу Великобританія вбачає у сланцевому газі та атомній енергії.

“Дуже скромний” пакет заходів

Голови держав-членів дуже обережно висловлювалися щодо перспективи досягнення домовленості перед проведенням переговорів пізно ввечері.

Але в ніч на п’ятницю Ван Ромпей написав на своїй сторінці в twitter: “Домовилися! Викиди парникових газів буде скорочено принаймні на 40% до 2030 року. Найбільш амбітну, економічно ефективну і прозору політику ЄС у сфері клімату та енергетики до 2030 року погоджено.”

Єврокомісар з питань клімату Конні Хедегаард повідомила, що вона “дуже пишається” тим, що керівники держав-членів “домовилися об’єднати їхні зусилля для вирішення нагальної проблеми зміни клімату”.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель прокоментувала рішення так: “Ми зробили рішучий крок вперед”.
Держави-члени ЄС вже за крок до досягнення планового скорочення викидів парникових газів на 20% до 2020 року порівняно з показниками 1990 року.

Чиновники ЄС раніше заявили, що вони хочуть, щоб ЄС мав “амбітну позицію” напередодні конференції ООН із питань зміни клімату, що відбудеться в Парижі в грудні 2015 року.

Аналіз: Роджер Герребін [Roger Harrabin], аналітик-еколог BBC

Хоча ЄС називає своє рішення про прийняття пакету заходів з боротьби проти зміни клімату амбіційним, малоймовірно, що йому вдасться виконати власне зобов’язання щодо уникнення ризику небезпечної зміни клімату.

Боротьба проти зміни клімату вимагає реформування світового енергетичного комплексу, що триватиме впродовж декількох десятиліть. На думку експертів скорочення викидів на 40% до 2030 року є занадто амбіційним завданням для наступного покоління політиків.

Європа визнає необхідність скорочення викидів більш ніж на 80% до 2050 року порівняно з показниками 1990 року.

З іншого боку ця нова домовленість залишає майбутніх керівників держав-членів сам на сам із завданням втричі скоротити викиди CO2 протягом 20 років – мета, досягти якої на думку експертів ООН практично неможливо.

Досягнута домовленість – це компроміс між такими країнами, як, наприклад, Великобританія, що готова скоротити викиди на 50% до 2030 року, і країнами, як, наприклад, Польща та інші, які сильно залежать від вугілля.

Науковцям та екологам від цього не буде легше, але слід враховувати, що керівники держав-членів ЄС перебувають під сильним тиском, спрямованим на недопущення підвищення цін на електроенергію, особливо в час економічних негараздів.

Джерело: bbc.com

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6