Німеччина спалюватиме менше вугілля задля захисту клімату

Вугільна електростанція в м. Даттельн, Німеччина. Арнольд Пауль, Common29 жовтня державний секретар Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини заявив, що країна розглядає можливість виведення з експлуатації деяких вугільних електростанцій в рамках кліматичної політики для того, щоб допомогти найбільшій економіці Європи досягти цілей щодо скорочення викидів парникових газів.

“3 грудня уряд канцлера Ангели Меркель розглядатиме програму, яка, швидше за все, включатиме в себе заходи, спрямовані на підвищення енергоефективності і, можливо, скорочення виробництва електроенергії з вугілля”, – заявив Райнер Бааке, член Партії зелених, що працює під керівництвом міністра економіки – соціал-демократа Зігмара Габріеля.

Міністерство охорони довкілля Німеччини вже попереджало, що країна може не досягти своєї мети зі скорочення викидів парникових газів на 40% до 2020 року порівняно з показниками 1990-го року. “Німеччина ризикує отримати результат на 5 – 8% менший за плановий показник скорочення”, – сказав Бааке.

“Ми маємо надолужити у відставанні. Думаю, у нас все вийде. Ми сповнені рішучості зробити це”, – сказав він журналістам.

Недотримання планового показника поставить консерваторку Ангелу Меркель, яка була в минулому міністром охорони довкілля, у незручне становище, оскільки нова енергетична політика Німеччини “Energiewende”, що передбачає перехід від використання атомної енергетики і викопного палива до відновлюваних джерел енергії, стала для неї улюбленим проектом.

В експерименті, який на думку експертів, є грандіозним для промислово розвинутої держави, уряд Меркель хоче, щоб за допомогою відновлюваних джерел енергії у 2025 та 2035 рр. вироблялося відповідно 40-45% та 55-60% від загального обсягу електроенергії.

Німеччина, як і раніше, продовжує залежати від вугілля

Хоча в країні спостерігається бум розвитку зеленої енергетики, на яку припадає близько 25% від загального обсягу виробництва електроенергії. Екологи критикують Німеччину за її постійну залежність від вугільних електростанцій, які минулого року виробили близько 45% від загального обсягу електроенергії.

“Ми шукаємо можливості для обґрунтованого виведення певних вугільних електростанцій з експлуатації і переведення їх в резерв”, – наголосив Бааке.
“Ці рішення ще не були прийняті … Питання залишається відкритим”, – сказав він.

Раніше цього місяця тижневик “Der Spiegel” повідомив, що уряд хоче закрити 10 ГВт вугільних потужностей, що відповідає близько двом десяткам невеликих електростанцій.

Пізніше Бааке сказав, що використання бурого вугілля, яке є особливо шкідливим для довкілля, також скоротиться. Проте він відмовився назвати будь-які конкретні терміни, які хотіли почути громадські організації. “Це буде проект, який триватиме декілька років, десятиліть. Але використання викопного палива скоротиться”.

Цілі Німеччини є більш амбітними, ніж ті, що були погоджені минулого тижня ЄС (зокрема, країни-члени домовилися про скорочення викидів парникових газів щонайменше на 40% в 2030 році).

За словами Бааке, поки що не було прийнято жодного рішення про можливе створення дотаційного механізму підтримки генеруючих підприємств, метою якого є надання допомоги збитковим традиційним електростанціям у випадках, коли використання енергії з екологічно чистих джерел неможливе.

На створенні такого механізму наполягають електроенергетичні компанії, які побоюються, що Німеччина може зіткнутися з дефіцитом електроенергії під час переходу на відновлювані джерела енергії. Це може змусити уряд залучати кошти для надання фінансової підтримки таким енергогенеруючим компаніям, як “RWE” і “E.ON”, для того, щоб вони могли підтримувати роботу деяких електростанцій.

Уряд на наступному тижні опублікує “зелену книгу”, в якій буде визначено ключові питання, що ляжуть в основу громадського обговорення щодо створення механізму підтримки для генеруючих компаній. На думку Бааке, таке рішення може бути прийнято 2015 року.

Джерело: EurActiv.com.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6