Зелені зони міста Хмельницький опинилися під загрозою

khmeln-adaptГородяни міста Хмельницький турбуються не лише про розвиток свого міста, а й про його екологічний стан. Хоча Хмельницький активно забудовується, кількість зелених насаджень нещадно скорочуються. Дошкуляє місту й непередбачений характер погодних проявів. Одне з небагатьох міст України, де наприкінці жовтня цього року тримався сніг.

Ініціативна молодь Хмельницького (Української молодіжної кліматичної організації та Хмельницького молодіжного клубу розвитку) згуртувала представників міської адміністрації, науковців, фахівців екологічного сектору аби з’ясувати до яких наслідків зміни клімату хмельничанам слід готуватися. Як результат, 28 жовтня у конференц-залі Хмельницької Торгово-промислової палати (ТПП) відбувся круглий стіл „Оцінка вразливості м. Хмельницький до глобальної зміни клімату”. Президент Хмельницької ТПП, Наталія Бєлякова, зазначила, що займаючись різноманітними економічними питаннями, сприяючи розвитку підприємництва на Хмельниччині, Палата не може стояти осторонь й таких хвилюючих проблем, як, наприклад, глобальна зміна клімату та вплив її на життя регіону.

Для Хмельницького спостерігається тенденція підвищення середньодобової температур повітря. Зростає число днів із сильною спекою (t0>250C). Варто зазначити, що при температурі 250 і вище призупиняються процеси фотосинтезу, що негативно впливає на формування врожаю. Суворість зими в Хмельницькому зменшується, а температура січня збільшилася на 2,40C, що дорівнює температурі кінця листопада-початку грудня. Хоча загальна сума опадів для Хмельницького залишається сталою, проте характер їх випадіння змінюється. Число днів з дощем зменшується, а зі зливою – зростає, що може стати справжнім випробовування для зливової каналізації міста. В Хмельницькому зростає кількість днів з грозою, градом, зменшується кількість днів з туманом та морозом. На фоні загального підвищення температури та збереження кількості опадів взимку зростає небезпека налипання мокрого снігу та ожеледиці. Також стає більшою кількість шквалів і смерчів. Раніше ці явища спостерігалися лише в теплий період, а тепер також у березні й жовтні. Про все це йдеться в аналізі кліматичної зміни м.Хмельницький підготовленому В.О.Балабух, к.геогр.н., Український гідрометеорологічний інститут ДСНС і НАН України.

Та все ж найбільше фахівці занепокоєні вразливістю зелених зон міста. «В Хмельницькому спостерігається дефіцит зелених насаджень загального користування. Щороку зноситься близько 2 000 дерев та кущів», – зазначила Куцка І.В., заступник начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради. Відповідно експертної оцінки, саме зелені зони міста виявилися найбільш вразливими до наслідників зміни клімату. Ця оцінка була здійснена за сімома групами індикаторів відповідно до методики, яку презентувала Ольга Шевченко, к.геогр. н., доцент Київського національного Університету імені Т. Шевченка.

adapt2

Учасники круглого столу домовилися про наступну зустріч для визначення заходів адаптації Хмельницького до наслідків зміни клімату.

За детальною інформацією звертайтеся до:
Інна Індутна (УМКА, Хмельницький): innadatsiuk AT gmail.com
Ольга Власюк (НЕЦУ, Київ): Olga.vl AT necu.org.ua

Захід відбувається в рамках проекту «Кліматичний форум Східного Партнерства» спільно з НЕЦУ та Робочою групою з питань зміни клімату при активній підтримці та співпраці з Європейським союзом, Австрійським Червоним Хрестом, Австрійській Агенції з Розвитку та Всесвітнім фондом природи:
thanxto

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6