Нова світова кліматична угода зобов’яже країни відмовлятись від вугілля

airpollution_cut

Ввечері 12 грудня після двох тижнів перегорів 195 країн прийняли текст нової кліматичної угоди, що започаткує нову еру глобальної боротьби зі зміною клімату на планеті.

Головний здобуток угоди – домовленість країн, що не можна перевищувати рівень потепління більше ніж на 2⁰С. Також вони заявили, що докладуть максимальних зусиль, щоб не перевищити 1,5⁰С потепління. Щоб цього досягти країнам доведеться відмовлятись від викопного палива та переходити на відновлювані джерела енергії.

Крім того, країни також погодилися стати вуглецево-нейтральними у другій половині цього століття. Це означає, що викиди парникових газів від людської діяльності не мають перевищувати їх поглинання екосистемами.

«Ця мета є дуже амбітною і потребує кардинального перегляду структури енергетики та планів на майбутнє. З наукової точки зору, вже при 2⁰С потепління на світ чекають серйозні, а можливо і незворотні, наслідки – затоплення територій, нестача питної води, масштабні стихійні лиха, міграція сотень мільйонів людей» – говорить Ірина Ставчук, голова відділу кліматичної політики Національного екологічного центру України.

Нова Кліматична угода матиме значний вплив на Україну.

«Рішення конференції ООН означають, що уряд має будувати свою енергетичну стратегію з баченням необхідності повної відмови від викопного палива та переходу на 100% відновлюваної енергетики до 2050 року. Україна повинна також розробити та прийняти стратегії зі скорочення викидів та адаптації», – коментує пані Ставчук.

Експерт зазначає, що для України кліматоохоронні заходи насправді є доцільними та своєчасними. Такі заходи передбачають утеплення будинків, розвиток громадського транспорту, відновлювальних джерел енергії. «Це дозволить позбутися залежності від імпорту вугілля та газу та побудувати свою чисту відновлювальну енергетику», – пояснює Ірина Ставчук.

В новій кліматичній угоді започатковано механізм перегляду зобов’язань по скороченню викидів. Країни домовилися, що кожні 5 років вони будуть переглядати та подавати нові цілі зі скорочення викидів. Як зауважила Ірина Ставчук, плани по скороченню викидів, які країни оголосили напередодні конференції ведуть світ на 3⁰С потепління, тому вже до 2020 року країни повинні подати нові посилені цілі.

Одним з найскладніших питань на переговорах стало прийняття нової диференціації країн у визначенні хто буде надавати фінансову та іншу допомогу, а хто буде її отримувати. Відповідно до нової угоди, традиційні донори – ЄС, США, Канада та інші розвинені країни не відмовляються від свого обов’язку та продовжать бути лідерами, виділяти і збільшувати фінансування для боротьби зі змінами клімату. В той же час серед країн, що не підпадають під визначення «розвинені» – Саудівська Аравія, Південна Корея, Сінгапур, здатні надавати допомогу, але не бажають цього робити. Проте в угоді прописано, що вони можуть надавати допомогу добровільно.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Ірина Ставчук
Голова відділу кліматичної політики Національного екологічного центру України
Тел.: +38 (044) 362-32-18
is AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6