Поточний Національний план скорочення викидів не відповідає міжнародним зобов’язанням та інтересам України

vykydyco23 червня 2015 року, на засіданні Робочої групи з питань охорони довкілля при секретаріаті Енергетичного Співтовариства українська делегація представила Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок. Відповідно до поточного плану, Україна хоче відтермінувати кінцевий строк виконання міжнародних зобов’язань, щодо скорочення викидів небезпечних речовин з теплових електростанцій, з 2027 року на 2033 рік та встановити 2030 рік в якості граничного терміну для остаточного закриття найбільш зношених та забруднюючих електростанцій замість 2023 року.

Під час зустрічі також було представлено критичну доповідь, підготовлену експертом Європейського Екологічного Бюро, яка аргументовано доводить, що поточний Національний план скорочення викидів (НПСВ) не відповідає ні міжнародним зобов’язанням, ні національним інтересам України.

Експерт Національного екологічного центру України з енергетичної політики Олег Савицький також вважає, що НПСВ є невигідним Україні, оскільки і надалі продовжує захищати інтереси монополістів енергетичного ринку.

«Всі рахують гроші та економічні вигоди, але ніхто не зважає на шкоду, яку несуть у собі викиди від спалювання вугілля. В той самий час економічні втрати, спричинені викидами вугільних ТЕС, також можна перевести у валюту. Так, шкода від забруднення повітря оцінюються міжнародними експертами в 9,1 млрд євро щороку, а рівні викидів двоокису сірки, оксидів азоту та пилу в Україні на порядки перевищують діючі норми ЄС», – пояснює пан Савицький.

Міжнародні експерти також розкритикували поточну версію Національного плану скорочення викидів для України.

«Представлена версія НПСВ є наочним прикладом того, що уряд України, замість сприяння перспективним інвестиціям, робить все можливе для того, щоб увічнити функціонування парку старих і надзвичайно брудних вугільних ТЕС. Розглядаючи це питання, у першу чергу потрібно пам’ятати, що українські ТЕС мають рівні викидів, які можна кваліфікувати як загрозливі для життя», – таку позицію озвучила представник мережі природоохоронних організацій CEE Bankwatch Network Йоана Чіута.

Нагадаємо, Україна стала членом Енергетичного Співтовариства 2011 року. Відповідно до початкової редакції Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, Україна мала розробити і почати впроваджувати політику щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в енергетиці одразу після ратифікації угоди.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олег Савицький
Експерт Національного екологічного центру України з енергетичної політики
Тел.: +38 (099) 910 47 82
savitsky AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6