Рівень смертності від забруднення повітря в Україні один з найвищих у світі — дослідження ВООЗ

smog_kyiv-430x286

Рівень смертності від забруднення повітря в Україні найвищий в світі і складає 120 смертей на 100 тисяч населення. Про це йдеться в статті опублікованій газетою “Гардіан” з посиланням на дослідження групи вчених Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Смертність від забруднення повітря в Україні в 5 разів вища, аніж у 5-ти найчистіших країнах разом узятих.

Згідно результатів дослідження, в переліку країн з найвищою смертністю від забруднення повітря Україна посідає 6-те місце після Китаю, Індії, Росії, Індонезії та Пакистану. За абсолютними показниками перше місце посідає Китай з 1 млн. смертей, друге – Індія з понад 600 тис. смертей, третє – Росія з 140 тис. смертей. В Україні щороку помирає понад 54 тисячі від забруднення повітря мікрочастками.

Вчені досліджували забруднення повітря крихітними частками розміром до 2,5 мікрометрів, відомими як PM2.5, які здатні проникати глибоко в легені. Ці мікрочастки є видом забруднення, який найбільш сильно пов’язаний з підвищеним ризиком смерті. “Справжня причина погіршення здоров’я – це мікрочастки РМ2.5, вони мають здатність проникати через легеневі мембрани і потрапляти в кровоносну систему,” – у інтерв’ю газеті зазначив Гардіан Гевін Шаддік, керівник групи дослідників. “Все більше свідчить про те, що не тільки респіраторні захворювання, але й серцево-судинні пов’язані з мікрочастками у повітрі”, – сказав він.

Експерти Національного екологічного центру України вже неодноразово привертали увагу до цієї проблеми та вказували на фактичну відсутність послідовної політики в Україні в сфері охорони атмосферного повітря. На думку експертів, першими кроками в цьому напрямку мають стати реструктуризація вугільної енергетики та заходи по зменшенню забруднення повітря в українських містах.

«Одним з найбільшим джерел викидів мікрочасток в Україні є енергетика. Середній вік наших теплових електростанцій складає 45-50 років. В більшості вони не мають належного очисного обладнання та забруднюють атмосферу токсичним пилом з вмістом важких металів, двоокисом сірки та оксидами азоту» – коментує Олег Савицький, експерт Національного екологічного центру України.

За словами координаторки кампанії Екоцентру “Звільни смугу” Марії Сторчило, якість повітря в містах є надзвичайно актуальним питанням для України. “В Києві, наприклад 89% забруднення спричинене саме автомобілями. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я вказує нам на страшні наслідки від забруднення повітря, такі як зростання кількості ішемічних хвороб серця, раку легенів та гострих інфекцій дихальних шляхів, та нагадує, що ми маємо змінювати свої звички та транспортну інфраструктуру наших міст – від автомобілецентричної до комфортної, перш за все, для пішоходів, велосипедистів, зі зручним громадським транспортом”, – зазначила координаторка.

Загалом, за висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), забруднення повітря є причиною кожної з восьми смертей на планеті, викликаючи чисельні захворювання серцево-судинної, дихальної та нервової систем а також рак. Згідно даних, опублікованих ВООЗ у попередні роки, у світі від забруднення повітря, яке виникає через спалення викопного палива тепловими електростанціями, автомобілями та іншими джерелами викидів, щороку помирає понад 3 мільйони людей.

В цьому році вперше стали доступні оцінки смертності на рівні окремих країн. Шістнадцять вчених з восьми міжнародних установ працювали з ВООЗ для проведення нового аналізу, для якого використовувалися дані моніторингових станцій, комп’ютерне моделювання і супутникові вимірювання.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6