На кліматичній конференції в Бонні презентовано сценарій майже повного переходу України на відновлювальну енергетику до 2050 року

На чергових переговорах зі зміни клімату Організації Об’єднаних Націй (COP23) у Бонні 14 листопада було презентовано аналітичний звіт «Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року», що передбачає революційний сценарій майже повного переходу України на відновлювальну енергетику.

Згідно до даного сценарію, остаточне споживання енергії в Україні до 2050 року може знизитися на 27%, при цьому 91% енергії буде отримано з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ).

“Серед джерел енергії найбільш перспективними для України стануть вітрова та сонячна енергетика, а біоенергетичні технології можуть бути лідерами у виробництві тепла. Згідно з революційним сценарієм розвитку енергетичного сектору України, частка енергії вітру в структурі виробництва електроенергії сягатиме 45%, сонячних – 36%, а частка біомаси та відходів у структурі виробництва теплової енергії може досягнути 73%. “Презентований звіт також переконливо показує, що збережена енергія є найдешевшим “ресурсом”, і інвестиції в її збереження є більш доречними, ніж виробництво додаткової електроенергії та тепла” – зазначила Оксана Алієва, координаторка програми “Зміни клімату і енергетична політика” Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

“Україна заплатила величезну ціну за те, що в минулому було докладено недостатньо зусиль, аби зменшити енергетичну залежність, і цю ціну ми продовжуємо платити Вирішення енергетичної безпеки України та, на мою думку, усього світу, полягає у двох речах: скороченні енергії споживання за рахунок заходів з енергоефективності та поступовому переходу до відновлюваних джерел енергії. Це необхідно для боротьби з глобальними кліматичними змінами, і це потрібно Україні для досягнення енергетичної незалежності”, – зазначила під час презентації виконавчий директор громадської екологічної організації “Екодія” Ірина Ставчук.

Представлення дослідження про перехід України на ВДЕ

“Дослідження енергетичної трансформації Білорусії та України – це додаткове підтвердження того, що 100% відновлюваних джерел енергії можна досягнути на практиці, окрім того, що принесе вигоду економіці, Планеті, і людям. Національні та місцеві лідери тепер повинні продемонструвати політичне лідерство та терміново розробити конкретні та обов’язкові плани щодо переходу на 100% відновлюваних джерел енергії”, – зазначив голова глобальних кампаній CAN International Лассе Бруун.

Робота «Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року» була виконана Державною установою “Інститут економіки та прогнозування” Національної академії наук України за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні у співпраці з організаціями громадянського суспільства, органами державної влади, профільними асоціаціями та незалежними експертами.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням: «Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року» (PDF)

 

За додатковими коментарями звертайтесь до:

Ірина Ставчук
Виконавчий директор
Центр екологічних ініціатив “Екодія”
is@ecodiya.org.ua
https://www.facebook.com/iryna.stavchuk
тел: +38 (095) 273 26 73

Оксана Алієва
Координаторка Програми “Зміни клімату і енергетична політика”
Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні
oksana.aliieva@ua.boell.org
https://www.facebook.com/oksana.aliyeva.1
тел: +38 (093) 899 95 41

Юлія Огаренко
Координаторка проекту з розробки сценаріїв розвитку енергетичного сектору України до 2050 року
тел: +38 (097) 640 53 88
y.ogarenko@gmail.com

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6