Члени Української Кліматичної Мережі підтримали міжнародну ініціативу “День Дій” покликану посилити увагу до проблем клімату

Громадські організації та ініціативи з регіону СЕКЦА (охоплює Східну Європу, Кавказ та Центральну Азію) організували понад 26 екологічних акцій в рамках щорічних Днів дій. Заходи присвячені до міжнародного дня захисту клімату – 15 травня.Від міських пікніків та майстерень до велозабігів та кліматичних дебатів: більше 1000 людей долучилися до подій у своєму місті. У такий спосіб громади привертали увагу влади та громадськості до проблеми глобального потепління.
Локальні громадські організації з 12 по 20 травня ініціювали низку масових події рамках Днів дій, які ініціювала міжнародна організація 350.org в партнерстві з Українською Кліматичною Мережею.
Партнерами виступили: ініціатива “MoveGreen” (Бішкек), команда кампанії “Міста для Життя” (Санкт-Петербург), Research-Intellectual Club “Dialogue of Generations” (Кутаїсі) та ГО “Прастора” (Вітебськ).

«Дні дій – це спроба об’єднати зусилля місцевих громад для того, аби показати, що разом люди можуть впливати на місцеву кліматичну політику, змінювати звички для запобігання глобальним негативним наслідкам зміни клімату, переходити від слів до дій!», – розповідає Світлана Романко, кампейнерка 350.org в Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії (СЕКЦА).

Що саме відбувалося у містах?
Локальні громади самостійно обирали формати зустрічей, тому кожна акція була унікальною. Усі заходи були присвячені темі сталого розвитку та впливу людей на процес зміни клімату.
Активісти провели велопробіги, кінопокази, кліматичні дебати, тематичні воркшопи, висадку квітів та дерев, еко-лекції, толоки, еко-вечірки, приготування кави на сонячному генераторі та вимірювали карбоновий слід містян, що стали учасниками акцій.

Фото: ГО ЕКОЛТАВА. День Дій у Полтаві

Де відбувалися акції та які організації долучилися?

Тематичні заходи відбувалися у 14 містах та трьох селах України. Організатори подій у Києві – Центр інновацій та сталого міжнародного розвитку, “Вітер змін”, у Львові ГО “За ЕКОрозвиток”, у Івано-Франківську – Навчально-науковий Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, УМКА та Екологічне Бюрю УГКЦ, у Полтаві “Еколтава”, у Дніпрі ГО “Ти потрібен Україні”, у Луцьку LUTSK NIGHT CINEMA, у Рівному громадська ініціатива “Сад Історій”, у Вінниці Центр розвитку Пангея Ультіма, у Бердянську ГО “Ти потрібен Україні”, у Бродах Екологічне Бюро УГКЦ, у Кривому розі ГО “Эремурус”, у Запоріжжі ГО “Дзига”, у Хмельницькому ХМКР/АСТАР, у Музиківці місцева ОТГ (Херсонська область), у Розівці ГО “Эремурус”, у селі Білозір’я опорний навчальний заклад “Білозірська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів” та Білозірська ЗОШ І-ІІ ст. – філія Опорного навчального закладу “Білозірська ЗОШ І-ІІІ ст.”.

Фото: ГО “За ЕкоРозвиток”. День Дій у Львові

Крім того, заходи пройшли в 4-х містах регіону СЕКЦА (Бішкек (MoveGreen), Санкт-Петербург (Команда кампанії “Міста для Життя”), Кутаїсі (Research-Intellectual Club “Dialogue of Generations”) і Вітебськ (ГО “Прастора”).
В Грузії активісти влаштували дискусію про виклики зміни клімату у Кутаїсі та презентували онлайн-аплікацію з рекомендаціями для повторного використання речей. У Санкт-Петербурзі провели екологічну вечірку та кінопоказ. У Бішкеку провели зустріч у ботанічному саду, щоб обговорити майбутній форум зелених ініціатив, який пройде у місті. У Вітебську запланований екологічний фестиваль у ботанічному саду.

Хто організовує Дні дій?
Дні дій проводять вже другий рік поспіль міжнародна громадська організація 350.org – яка об’єднує сотні тисяч активістів, що працюють разом задля вирішення одного із найбільших викликів людства, зміни клімату – в партнерстві з Українською Кліматичною Мережею.
У соціальних мережах деталі про акції можна знайти за хештегом  #Daysofaction2018.

«Мало наших співгромадян задумується про те, як наші потреби та споживацтво впливає на екосистему планети, який світ ми залишаємо після себе – процвітаючий чи потопаючий у відходах. Тому бути волонтеркою під час Днів Дій та допомогти людям усвідомити важливість екологічного мислення для мене стало своєрідною справою принципу, а також можливістю зробити внесок у популяризацію маловідходного способу життя», – вважає волонтерка Днів дій у Львові Юлія Винярська.

 

Фото: ГО “УМКА”. День Дій у Львові

Загалом в регіоні СЕКЦА до мобілізації долучились 21 організація та ініціатива (17 з України та 4 з регіону).

Отримувати анонси та новини  Української кліматичної мережі

Стати членом УКМ

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6