Скільки грошей виділяє держава на енергоефективність українських домівок?

Українська влада та населення продовжує приділяти енергоефективності недостатню кількість уваги. Наприклад, у 2018 році Уряд виділив 400 мільйонів гривень на фінансування програми «теплих «кредитів». У порівнянні із сумою, яку заклали у Держбюджеті-2018 на субсидії, на компенсацію заходів енергозбереження запланували «краплю в морі»: за інформацією Економічної правди, у цьому році на субсидії заклали 71 млрд гривень. Тобто, 400 млн грн – це 0,0006% від фінансування субсидії у 2018 році. У проекті Закону України про національний бюджет 2019 – сума залишилася незмінною – все ті ж 400 млн грн на “теплі кредити” та 1,6 млрд грн на ще не діючий Фонд Енергоефективності. УКМ зробили міні-дослідження місцевих та обласних програм, що надають фінансову підтримку для енергоефективних заходів у ОСББ та приватних будинках. Ми проаналізували 9 областей та 18 міст аби зрозуміти як реально функціонує програма по здешевленню «теплих» кредитів та скільки коштів виділили на неї в області та місті.
Із 197 місцевих програма підтримки енергозбереження тільки третина прийнята з фінансуванням, тобто в бюджетах є закладені кошти на їх виконання.

У своєму шорічному звіті Державне Агентство з Енергоефективності та Енергозбереження України (ДАЕЕ) зазначає:

“У 5 разів збільшено обсяг фінансування місцевих програм здешевлення «теплих кредитів»: із 34 млн грн. у 2015 р. до 170 млн грн у 2018 році” – йдеться в презентації ДАЕЕ.

Давайте порівняємо реальні цифри, які нам вдалося отримати від міст та областей шляхом офіційних запитів у місцеві органи влади.

Бюджет Полтавщини (населення майже 1,5 млн осіб) у 2018 році дорівнює 10,4 млрд грн. У цьому році на фінансування регіональної програми «теплих кредитів» передбачено 2 млн грн. Тобто, на заходи енергоефективності виділили 0,02% від загального бюджету області.
Надається відшкодування відсоткової ставки у розмірі 10% річних. Скористатися фінансовою допомогою можуть ОСББ та фізичні особи.
Бюджет Полтави (населення – 292 тис осіб) у 2018 році – 3,2 млрд грн. Згідно з Програмою часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на заходи з підвищення енергоефективності у 2018 році передбачено 100 тис грн. Тобто, на заходи енергоефективності виділили 0,003% від загального бюджету Полтави.
З міського бюджету надається відшкодування відсоткової ставки у розмірі не більше 15% річних. Сподіватися на фінансову допомогу можуть ОСББ та ЖБК.
Бюджет Кременчука (населення – понад 222 тис осіб) у 2018 році становить майже 2,8 млрд грн. На відшкодування енергоефективних кредитів для населення, ОСББ та ЖБК у 2018 році передбачено 1 млн грн: 500 тис грн для фізосіб та 500 тис грн для юросіб. Отже, на заходи енергоефективності виділили 0,04% від загального бюджету міста.
У Кременчуці відшкодовують 15% річних ОСББ, ЖБК та населенню.

Чернігівська область

Бюджет Чернігівської області (населення близько 1 млн осіб) на 2018 рік передбачає 7 млрд грн. На відшкодування кредитів у цьому році виділили 1 млн гривень. Це 0,01% від бюджету Чернігівщини.
Отримати 10% компенсації по кредитам можуть ОСББ, ЖБК та населення.
У бюджетну скарбницю Чернігова (населення – 290 тис осіб) у 2018 році надійде 3 млрд грн. На відшкодування кредитів задля купівлі енергоефективних вікон, ІТП та інших заходів передбачено 5 млн гривень. Від міського бюджету частка дорівнює 0,17%.
Відповідно до міської програми ОСББ, ЖБК та населенню відшкодовують 40% суми тіла кредиту, але не більше 14 тис грн з розрахунку на одну квартиру багатоповерхівки за одним кредитним договором, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.
Бюджет другого за кількістю населення міста Чернігівської області (населення – 70 тис осіб) Ніжина налічує майже 700 млн грн. У свою чергу у місті не прийнята програма щодо компенсації по «теплим» кредитам. Але є інша можливість модернізувати житло.
Програма підвищення енергоефективності та енергозбереження в ЖГК міста Ніжин на 2018 рік передбачає, що у житловому секторі можна провести заходи енергоефективності. Мова йде про заміну віконних блоків, ремонт мереж електропостачання та інше.
На цю програму з міського бюджету передбачено 617,6 тис грн. Відповідний документ має на увазі таке співфінансування: частка з міського бюджету не повинна перевищувати 70% кошторисної вартості капітального ремонту відповідно об’єкту житлового фонду, у тому числі для придбання матеріалів.
Отже, на модернізацію житлового сектора Ніжина з міського бюджету виділили 0,09% коштів.

Миколаївська область

Миколаївщина (населення – 1,15 млн осіб) у 2018 році запланувала бюджет у розмірі майже 6 млрд 620 млн грн. По програмі часткового відшкодування «теплих» кредитів у цьому році заклали 300 тисяч гривень. Це 0,005% від обласного бюджету.
ОСББ та ЖБК можуть розраховувати на відшкодування частини суми кредиту у розмірі 20% від основної суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, але не більше 10 тис грн для одного суб’єкта протягом бюджетного року.
Річний кошторис Миколаєва (населення майже півмільйона осіб) визначений на рівні 4 млрд 353 млн грн. Щодо механізму по відшкодуванню «теплих» кредитів, відповідно до програми на 2018 рік виділили 3 млн гривень. Це 0,07% від бюджету Миколаєва.
Механізм компенсації передбачає наступні умови для фізичних осіб:
відшкодовують 20% тіла кредиту, але не більш 12 тис грн на придбання негазових котлів;
на придбання енергетичного обладнання та матеріалів – 30%, але не більш 14 тис грн.
Для ОСББ та ЖБК діють інші умови, а саме відшкодовують 40% від купівлі енергетичного обладнання та матеріалів, але не більш 14 тис грн на кожну квартиру.

Київська область
Бюджет Київської області (населення 1,8 млн осіб без урахування Києва) на 2018 рік визначений на рівні майже 10 млдр 445 млн гривень.
На відшкодування «теплих» кредитів заклали 5 млн грн. Це 0,05% від бюджету.
Відшкодовують 10% суми кредиту на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії (крім електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них, але не більш як 5 тис грн за одним кредитним договором.
15% суми кредиту компенсують на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, але не більш як 9000 гривень за одним кредитним договором.
Столичний бюджет на 2018 рік (населення Києва близько 3 млн осіб) – 49 млрд грн. На програму щодо компенсації кредитів на заходи енергоефективності для ОСББ та ЖБК у 2018 році заклали 10 млн гривень.
Згідно з положенням, за рахунок бюджетних коштів Києва відшкодовують 30% основної суми боргу за кредитом. Граничний розмір відшкодування становить 14 тис гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку на рік.
Біла Церква (населення 208 тисяч осіб) у 2018 році отримає доходи у розмірі 1 млрд 831 млн грн. ОСББ та ЖБК мають можливість отримати у 2018 році 1,5 млн по програмі компенсації «теплих» кредитів. Це 0,08% від бюджету міста.
Відшкодовують 40% обсягу основної суми кредитів, але не більш як 14 тис гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.

Дніпропетровська область

У 2018 році Дніпропетровська область (населення 3,2 млн осіб) «житиме» на 18,9 млрд грн. Відповідно до механізму, на компенсацію частини відсотків за кредитами надали 1 млн гривень. Це 0,005% від обласного бюджету.
Скористатися можливістю здешевити кредити можуть лише ОСББ та ЖБК. За рахунок коштів області в повному обсязі компенсуються суми відсоткових ставок (за рахунок інших місцевих бюджетів області – в обсягах згідно з відповідними рішеннями місцевих рад).
Річний бюджет Дніпра (понад 1 млн жителів) становить 13 млрд грн. На програму по здешевленню кредитів у 2018 році передбачили 1 млн грн.
Відповідно до програми відшкодовують 20% суми кредиту. Претендувати на відшкодування можуть населення та ОСББ.
Найдовше місто України (населення Кривого Року 630 тис осіб) у 2018 році має бюджет у розмірі 6,8 млрд грн. На відшкодування «теплих» кредитів у цьому році направлять 500 тис гнь, або 0,007% від міського кошторису.
ОСББ та ЖБК компенсують 20% тіла кредиту.

Фото: приклад утеплення багатоквартирного будинку

Кіровоградська область

Обласний кошторис Кіровоградської області (майже 1 млн осіб населення) у 2018 році складає майже 6,5 млрд грн. На відшкодування частини суми кредитних коштів, залучених ОСББ, ЖБК на впровадження енергоефективних заходів у цьому році виділили 1 млн грн. Відповідна сума дорівнює 0,02% від обласного бюджету.
Відповідно до цієї програми позичальнику відшкодовують частину суми кредиту в розмірі 30% основної суми (тіла) кредиту, але не більше ніж 100 тис грн за одним кредитним договором.
Бюджет обласного центру, міста Кропивницького (населення майже 230 тисяч осіб) на 2018 рік дорівнює майже 2,6 млрд грн. У 2017 році програма, згідно з якою можна було отримати відшкодування, закінчилася.
В управлінні ЖКГ виконкому міськради Кропивницького зазначили, що є програма оптимізації схеми теплопостачання, якою передбачено компенсації на встановлення газового автономного опалення. Відшкодування на заходи з енергоефективності немає.
Олександрія (населення 81 тисяч осіб) у 2018 році має «прожити» на майже 864 млн грн. На компенсацію «теплих» кредитів у 2018 році з міського бюджету передбачили 1,2 млн грн. Це 0,14% від розміру річної казни міста.
Відшкодування надається ОСББ у розмірі до 20% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 100 тис грн за одним кредитним договором.

Черкаська область

Бюджет Черкащини у 2018 році ухвалили на рівні 8 млрд 329 млн грн. 400 тис грн, або 0,005%, направили на відшкодування «теплих» кредитів.
Відповідно до програми містам та райдержадміністраціям надають субвенції. Таким чином повертають 50% компенсації позичальникам (у разі наявності районної/міської програм). умови розповсюджуються на населення та ОСББ.
У Черкас (населення 281 тис осіб) сума бюджету в 2018 році співпадає із полтавським показником: 3,2 млрд грн. Проте на програму по відшкодуванню «теплих» кредитів черкаська влада виділила значно більше.
Отже, на компенсацію кредитів, залучених на енергоефективність, загалом виділили більш як 2 млн грн (2 млн 21 тис грн). Це 0,06% від річного бюджету.
Із цієї суми на відшкодування кредитів, залученими ОСББ та ЖБК, запланували у 2018 році витратити 1 млн 521 тис грн. Розмір відшкодування становить 100% відсоткової ставки, передбаченої кредитною угодою.
Населення у 2018 році може розраховувати на суму 500 тисяч грн. Розмір часткової компенсації становить половину відсоткової ставки банку.
Бюджет Золотоноші (населення майже 28,5 тис осіб) у 2018 році визначений на рівні 308 млн грн. З цієї суми 400 тисяч гривень направили на часткове відшкодування відсоткової ставки за кредитами на заходи енергозбереження. Це 0,13% від річного бюджету Золотоноші.
Розмір часткової компенсації становить 50% від відсоткової ставки банку. Скористатися програмою можуть ОСББ та ЖБК.
Вінницька область
Річні доходи Вінниччини схожі на бюджет Полтавщини: бюджет Вінницької області на 2018 рік складає 10,2 млрд грн проти 10,4 млрд у Полтавській області. Та попри те, що на Вінниччині бюджет на 200 млн грн менший, видатки на програму по відшкодуванню «теплих» кредитів більші. Якщо на Полтавщині на відповідні цілі виділили 2,5 млн грн, то у Вінницькій області – 3,5 млн грн. Це 0,03%від бюджету області.
Відповідно до цієї програми, компенсують 8% річних відсоткової ставки по кредитам на заходи з енергозбереження. Скористатися можливістю можуть ОСББ на фізособи.
Бюджет-2018 міста Вінниці дорівнює 4,7 млрд грн. Яку суму коштів у 2018 році виділили з міського бюджету на компенсацію кредитів на енергозбереження – не відомо. Адже гроші виділятимуть по мірі надходження заявок.
Відомо про умови програми. Згідно з документом, ОСББ може отримати фінансову підтримку у розмірі до 30% від загальної вартості виконаних робіт, але не більше як 10 тис грн в розрахунку на одну квартиру багатоповерхівки.
Головний фінансовий документ Козятина (майже 24 тис жителів) у 2018 передбачає маже 312 млн гривень доходу. Згідно з даних Держенергоефективності, на компенсацію теплих кредитів у цьому році виділять 300 тисяч грн. Це 0,1% від річного міського бюджету.
З міського бюджету надається на відшкодування частини суми тіла кредиту у розмірі 30 %. Розраховувати на підтримку можуть ОСББ та ЖБК.

Львівська область
Бюджет Львівщини (2,5 млн жителів) у 2018 році передбачає доходи у розмірі 17,3 млрд грн. З цієї суми, за інформацією Держенергоефективності, 18 млн грн виділили на відшкодування «теплих» кредитів. Ця сума становить 0,1%.
Відповідно до програми, населення може отримати компенсацію від 5% до 20% річних відсоткової ставки за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження.
Львів у 2018 році має бюджет на рівні 6,8 млрд грн. З цієї суми 10 млн, або 0,15%, витратять на відшкодування «енергозберігаючих» позик.
8 млн гривень отримають ОСББ та ЖБК. Відшкодування частини кредиту з міського бюджету Львова надається у розмірі до 30% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 400 тис грн за одним кредитним договором.
У свою чергу фізичні особи можуть претендувати на 2 млн гривень та компенсацію частини кредиту до 15% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 50 тис грн.
Річний кошторис Моршина (населення майже 6 тис осіб) – майже 86 млн грн. На компенсацію «теплих» кредитів у 2018 році виділили 250 тис грн. Відповідна сума становить 0,3% від річного бюджету Моршина.
Міський бюджет додатково відшкодовуватиме фізичних особам до 15% річних відсоткової ставки. На відповідні цілі у 2018 році витратять 100 тис грн.
ОСББ та ЖБК можуть розраховувати на компенсацію 30% тіла кредиту. На це у міському бюджеті передбачено 150 тис грн.

Тож, всі організації Української Кліматичної Мережі наполягають на збільшенні фінансування енергоефективності країни — об’єктивно це має бути не менше 1 % видатків з бюджетів всіх рівнів, що будуть спрямовані на енергоефективні заходи.

Дослідження по областях проводила:

Євгенія Каблучка спеціально для УКМ 

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6