Новий фонд енергоефективності – можливість утеплення українських домівок

24 липня Кабінет Міністрів України зареєстрував Фонд енергоефективності, який має статус державної установи. Статутний капітал фонду – 100 млн. грн.
Експерти та члени УКМ підтримують створення в Україні ще одного фінансового механізму підтримки енергоефективних заходів у громадах. Але пропонуємо розібратися детальніше про функціонування фонду та його управління.

Згідно Закону про утворення установи, фонд є державною структурою і наповнюватиметься за рахунок внесків від інших держав, міжнародних донорів та з держбюджету. Управляє фондом наглядова рада (2 людини з КМУ, 2 незалежних члени і 1 представник_ця донорів) та дирекція. Загалом, наглядова рада прийматиме усі важливі рішення щодо організації фонду і його роботи, визначатиме стратегію, найматиме на роботу керівний персонал, в тому числі дирекцію.

Фонд надаватиме громадянам часткове відшкодування на заходи з енергоефективності у будівлях. Умовою отримання фінансування є проходження процедури енергоаудиту (частково оплачуваного фондом), а відшкодування коштів здійснюватиметься лише після перевірки факту економії від проведених заходів.
Тобто, позичальник буде зацікавлений у правдивих розрахунках економії, бо у випадку завищення обіцянок, фонд не виплатить частину коштів виконавцю робіт. Заявку до фонду зможуть подавати лише власники чи співвласники будівель. Посередниками між фондом і громадянами можуть стати банки.
Судячи з формулювання статті 18 Закону, будь-які заходи з енергоефективності підпадають під цільове фінансування, навіть більше – встановлення об’єктів відновлюваної енергетики (сонячні станції, колектори) також може фінансуватися з фонду.

Більш детальні вимоги щодо якості проведеного енергоаудиту, верифікації заходів та особливостей відшкодування мають бути розроблені наглядовою радою фонду. І саме від цих вимог залежить на скільки добре, і як швидко фонд запрацює.

Цікаво відзначити, що окрема стаття Закону присвячена збору та аналізу даних про енергоефективність і роботу фонду. Це те, чого зараз бракує “Теплим кредитам” – звітуватися щодо них держава може лише про суми виданих грошей, а не зекономлену енергію
Також, на сайті фонду має бути опублікована уся фінансова звітність, інформація щодо працівників фонду, а також порядок отримання гранту від фонду.

Голова Української Кліматичної Мережі, Ілля Єременко наголошує:
“На папері фонд виглядає гарно, але в дійсність він втілюється дуже повільно. Успішність його роботи залежатиме від процедур, які лише має розробити наглядова рада фонду. Взагалі, на 5 людей, що увійдуть в наглядову раду, прокладається дуже багато відповідальності. Тому для успіху фонду критично щоб ці люди мали гарну репутацію і відповідний досвід. Як саме обиратиметься/утворюватиметься рада має визначати Положення, якого досі немає. Статутний капітал фонду 100 мільйонів гривень (це в 10 тис. разів менше, ніж потрібно на утеплення усього житла в Україні). Фонд дозволить залучати приватні інвестиції, оскільки гранти надаватимуться лише на умовах співфінансування, але його % ще не визначено” – зазначає експерт.

Загалом, сподіваємося, Фонд стане дієвою установою для підсилення ОСББ на шляху до енергозбереження!

Отримувати анонси та новини членів мережі

Медіа – координатора УКМ

Маргарита Мостова

(099)929 97 94

ucn@climategroup.org.uagroup.org.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6