Сонячний душ – Одеська юридична академія переходить на ВДЕ

Сучасні технології бережуть клімат та кошти. І дозволяють комфортно жити. В НУ «Одеська юридична академія», щоб забезпечити студентів цілий рік гарячою водою, на даху одного із гуртожитків встановили широкоформатні вакуумні сонячні колектори для нагріву води.  УКМ провела прес-тур для учасників тренінгу «Герої проривних комунікацій» – країна має знати героїв!

Бо ж справді – бути першопрохідцем це справді певний подвиг. Хоча самі організатори кажуть, що ризики насправді були невеликі – технологія випробувана, австралійська, компанія-підрядник теж надійний, а юридичні моменти – кому ж як не юракадемії їх вирішувати.

До речі, це не перший «зелений» проект університету: сонячні колектори встановлено ще на трьох гуртожитках, і в одному – тепловий насос системи «повітря-повітря», а електроенергію для нього виробляють сонячні панелі. В університеті кажуть, що керуються не тільки економічною вигодою – важливо, що ці технології не шкодять довкіллю.

«Без екології, не буде економіки», – переконані тут.

Надихнувшись ефективністю використання відновлювальних технологій, університет вирішив реалізувати ще один подібний проект.

– Колектори було встановлено за власні гроші академії. За рахунок зекономленої енергії система окупить себе протягом трьох років, – розповів помічник ректора Марат Хайруллін.

Система нагріву води австралійської фірми Apricus складається із 12 колекторів, у сонячний день вони нагрівають 4200 л води до 60 градусів за Цельсієм. Теплова потужність одного модуля 2 кВт, система дозволяє зекономити до 200 кВт/год. Взимку колектори можуть нагрівати воду до 15-20 градусів, що дозволить знизити споживання гарячої води від котельні та заощадити на споживанні газу. Система автоматизована, тому сама регулює температуру води – надто гарячу розбавляє холодною, а прохолодну догріває.

Бойлери знаходиться в підвалі – їх    вміщує 350 літрів води та заощаджує до 200 кіловат електричної енергії, – пояснює заступник директора компанії-підрядника ТОВ «Стандарт Інжиніринг» Валерій Бондар.
В якості первинного теплоносія у колекторах використовується етиленгліколь, який не замерзає навіть у сильні морози. Гарантійний термін для системи – 10 років, а строк експлуатації визначається часом виходу з ладу будівельних матеріалів: скла і нержавіючої сталі. При цьому всі елементи підлягають ремонту.

Система влаштована так, що за потреби можна збільшувати кількість колекторів.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6