Саміт у Копенгагені: найгарячіша пора. Деталі переговорів

За два дні до завершення конференції ООН зі зміни клімату все менше надій, що міжнародна угода з збереження клімату буде досягнута. Офіційні делегації не можуть дійти згоди по основних питаннях і передають їх тепер на розгляд міністрів та голів держав.

В програмі виступів кліматичної конференції ООН у Копенгагені 17 грудня 2009 року було анонсовано доповідь віце-прем’єр міністра України Григорія Немирі. Але в службі Кабінету Міністрів представникам Робочої Групи зі зміни клімату повідомили, що Г. Немиря не планує бути у Копенгагені і що делегацію очолює Ігор Лупальцов, голова Національної агенції екологічних інвестицій.

«Якщо конференція завершиться лише політичними обіцянками, що країни націлені на вирішення проблеми зміни клімату, її можна вважати повним провалом» – говорить Ірина Ставчук з Національного Екологічного Центру України. «Політичні обіцянки без юридичного підгрунтя нічого не варті. Але все ще є сподівання, що буде досягнуто політичне рішення з прописаними цілями на скорочення викидів, фінансовими обов’язками та мандатом прийняти юридичну угоду в Мексиці наступного року», продовжує експерт.

Головна причина, чому не вдається досягти домовленості – небажання низки розвинених країн брати необхідні зобов’язання на скорочення викидів. Заявлені зобов’язання складають 11-15% скорочення від 1990 року до 2020, в той час як для виживання африканських та острівних країн ця цифра повинна бути принаймні -40%. Друге важливе питання – відсутність рішення з фінансових внесків держав, зокрема на адаптацію в найбідніших країнах.

США не готова брати зобов’язання на скорочення викидів, поки Китай та декілька найбільших країн, що розвиваються, не візьмуть відповідних обов’язків. В своєму виступі міністр охорони навколишнього середовища Швеції Андреас Карлѓрен -уповноважений представник Європейського Союзу заявив: «Давайте будемо чесними один з одним: разом США та Китай відповідальні за більш ніж половину глобальних викидів парникових газів. Від їх спільних дій зі скорочення викидів залежить, чи зможе світ утримати глобальне потепління в межах 2 градусів Цельсія».

Але не лише США та Китай не готові йти на поступки. Позиція України залишається незмінною, -20% скорочення викидів від 1990 року, що насправді означає ріст +75% від 2007 до 2020 року. Алексей Кокорін з впливової міжнародної природоохоронної організації WWF (фонд охорони дикої природи) наголошує, що «судячи з позиції Києва, Україна очікує на найбільший у світі ріст викидів парникових газів. Надзвичайно неконструктивним є те, що Україна не йде на жодні поступки. Росія та Казахстан планують зобов’язання принаймні на рівні розвитку своїх економік, в той час як в Україні оголошена ціль зі зменшення викидів парникових газів – з необѓрунтовано величезним запасом».

В цей час на вулицях відбуваються протести активістів неурядових організацій. Вперше в історії переговорів ООН зі зміни клімату громадскість не пускають на пленарні засідання та обмежують вхід до зали переговорів. «Політики ухвалюють рішення, що стосуються долі мільйонів людей. Недопуск громадських організацій до переговорів ставить під сумнів демократичність та прозорість процесу. Саме громадські організації поширюють інформацію про реальні дії своїх делегацій на переговорах на користь мешканців своїх країн» – говорить Євген Колішевський із Робочої Групи неурядових організацій зі зміни клімату України.
Нагадаємо, що українські неурядові організації неодноразово зверталися до офіційної делегації України з проханням провести обговорення позиції України, але досі не отримали жодної відповіді. Раніше члени офіційної делегації України, які беруть участь у міждержавних переговорах ООН повідомляли, що «не мають повноважень говорити з українськими громадськими організаціями».

За бiльш детальною iнформацiэю звертайтесь:

Христина Рудницька
Координатор програми зi змiни клiмату
+45 60 33 22 96

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6