Саміт у Копенгагені: екологи поступаються місцем політикам

Колишній віце-президент США Ел Гор під час виступу у Копенгагені

Колишній віце-президент США Ел Гор під час виступу у Копенгагені

Кліматичний саміт у Копенгагені входить у завершальну стадію. Дедалі більше засідань закриті для спостерігачів. Дефіцитом інформації незадоволені й екологи з України. Вони хочуть зустрітися з віце-прем’єром Немирею.

Починаючи з четверга на кліматичний саміт до Копенгагену приїжджають світові лідери для укладання угоди зі зміни клімату. Серед учасників Конференції – Барак Обама, Дмітрій Медведєв, Ніколя Саркозі, президенти малих острівних та африканських країн. Водночас з України очікували урядову делегацію з понад 30 учасників, втім на переговорах сторін можна побачити не більше п’ятьох українських делегатів. Очолює групу голова Нацагенції екологічних інвестицій Ігор Лупальцов. Тоді як офіційна делегація Бразилії налічує до 700 представників. Хоча, приміром, Узбекистан в Копенгагені представляють лише двоє людей.

Самі ж засідання вже проходять і вночі, і все частіше туди не пускають представників неурядових делегацій. Юрист екоорганізації «Екологіця. Право. Людина» Мар’яна Булгакова сказала «Німецькій хвилі»: «На мою думку реальної участі громадськості і справжньої можливості впливати на ухвалення рішень – немає. Громадськості дозволяють вийти на демонстрацію, висловити свою думку на транспарантах, Але висловити свою думку саме тоді, коли держава висловлює свою позицію з тих чи інших питань – можливості не надано. Ми, зокрема, брали участь на таких переговорах у Познані, і різниця відчувається, у Копенгагені більше закритих пленарних засідань і тому брати участь у процесі не вдається на належному рівні».

Закриті засідання

Представникам робочої групи зі зміни клімату у середу взагалі не вдалося потрапити до конференц-зали: «Жоден з українських акредитованих на Конференції громадських спостерігачів не зміг сьогодні зайти до «Белла-центру». Тому що всі підходи заблоковані поліцією, сьогодні пропускають лише урядових делегатів. Біля центру тисячі людей, чимало з них незадоволені перебігом переговорів, адже вони закінчуються лише політичними деклараціями. Демонстранти скандують гасло «Кліматична справедливість – негайно!», грають на музичних інструментах» – розповідає директор організації «Голос Природи» Євген Колішевський. За його словами, поліцейські застосовували сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

Лист до Немирі

Вітчизняні екологи написали листа на ім’я віце-прем’єр міністра України Григорія Немирі про необхідність зміни офіційної позиції України на переговорах зі зміни клімату та з пропозицією зустрітись. Адже виступ Немирі, згідно програми заходів саміту, заплановано увечері у четвер.

Представники українських екологічних організацій у своєму листі нагадують про потребу у стабілізації викидів парникових газів на рівні 2007 року, або зменшенні викидів на 55% до 2020 року від базового 1990 року. «Така ціль для України є приводом сприяти успіху переговорного процесу. Блокувати переговори або залишатись поза угодою – не в інтересах нашої держави» – заявляє Христина Рудницька з Національного екологічного центру України.

Діалог з громадянським суспільством

Демонстрація у Копенгагені

Демонстрація у Копенгагені

Цікаво, що інші урядові представники вже провели у Копенгагені зустрічі з екологами – це Росія, Вірменія, Таджикистан, ЄС, Японія. Така практика, переконані у робочій групі зі зміни клімату лише на користь діалогу між громадянським суспільством, науковцями й владою. Булгакова пояснює: «З іншого боку можна сказати, що можна було впливати на формування позиції України ще напередодні саміту, Але це був лише її не затверджений проект, і доступу до інформації, чи змінилась позиція України за останні два місяці – не було. Делегація з нами тут не зустрічається, хоча ми висловлювали прохання, що ми хотіли б зустрітись, почути інформацію щодо проблемних питань з перших вуст. Це не є вимога навіть врахувати наші зауваження, просто просимо розповісти нам, що відбувається», – зауважує Мар’яна Булгакова з організації «Екологіця. Право. Людина».

Група «динозаври дня»

Загалом Україна на перемовинах входить до так званої “зонтичної” переговорної групи разом з Канадою, Японією, Австралією, США, Норвегією, Росією, Новою Зеландією та Казахстаном. Як розповіла «Німецькій хвилі» кліматолог Ірина Ставчук: «У середу ця група зробила заяву, що вони “представили цілі на значні скорочення викидів парникових газів та готові грати свою роль в досягненні угоди». Втім, як зауважує Ставчук, «за гарними словами стоять мізерні цілі на скорочення викидів, затягування переговорів та небажання надавати фінансову допомогу в країни, що розвиваються». Представники саме “зонтичної групи” протягом переговорів отримали набільше нагарод “Динозавр дня” і Україна повністю слідує позиціям цієї групи.

Автор: Ольга Веснянка, Німецька хвиля

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6