Уряд має переглянути Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19

Члени Української кліматичної мережі закликають переглянути прийняту Програму в бік її озеленення та виключити положення щодо заборони встановлення завищених національних цілей зі скорочення викидів СО2

27 травня Кабінетом Міністрів України була затверджена Програма стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19. УКМ, зі свого боку, вітає намір Уряду відновити економічне зростання та створити нові робочі місця. Але водночас у нас спричинили занепокоєння певні положення цього документу.

Так, одним з антикризових заходів є заборона встановлення завищених національних цілей щодо скорочення викидів СО2.

Така ініціатива, на нашу думку, неприйнятна, бо затвердження амбітного національно-визначеного внеску є необхідним для дотримання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Ці зобов’язання передбачені Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату, Паризькою угодою та Угодою про асоціацію між Україною та ЄС щодо стримування глобальної середньої температури на рівні не вище 2°С понад доіндустріальні рівні та зменшення викидів парникових газів.

Відмовитися від своїх зобов’язань та перекреслити державні стратегічні документи — це великий удар по іміджу України. Не кажучи вже про марнування коштів платників податків на розроблення цих стратегічних документів.

До того ж головний політичний та економічний партнер України — Європейський Союз — затвердив за основу розвитку на наступні 30 років Зелений Курс. Він передбачатиме тотальне озеленення економіки та промисловості та зобов’язання для бізнесу удосконалювати свої технології в бік низьковуглецевих.

У ЄС планується введення carbon border tax (вуглецевого податку на кордоні). Такий податок означатиме, що українська продукція буде нерелевантною на європейських ринках через високі викиди СО2 під час її виготовлення. Певно, що така ситуація не сприятиме виходу України з кризи, а лише поглибить її. Тому уряд уже зараз має готувати промисловість до «озеленення», а не залишати статус кво.

Амбітні кліматичні цілі потребують фінансових витрат та політичної волі, проте в перспективі вони принесуть економічне процвітання Україні та адаптацію до кліматичної кризи, що з кожним роком стає все гострішою.

УКМ закликає Кабінет Міністрів України переглянути прийняту Програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 в бік її озеленення та виключити положення щодо недопущення встановлення завищених національних цілей щодо скорочення викидів СО2. Закликаємо підтримати розвиток галузей, що сприяють низьковуглецевому розвитку України!

Із повною версією звернення можна ознайомитися нижче:

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6