Загальний обсяг викидів парникових газів від енергетики залишається сталим другий рік поспіль, попри зростання глобальної економіки

Світовий обсяг викидів парникових газів, що пов’язані з діяльністю енергетичного сектору, залишається сталим вже другий рік поспіль, незважаючи на те, що глобальна економіка й надалі демонструє тенденцію до зростання. Про це свідчать попередні дані, опубліковані Міжнародним енергетичним агентством (МЕА).

За минулий 2015 рік у світі було 32,137 млрд. тон викидів парникових газів, що майже однаково як у 2014 році, коли обсяг викидів становив 32 134 млн. тон, хоча світова економіка минулого року продовжувала зростання на 3%, зазначає Агентство.

«Показники минулого 2015 року, опубліковані МЕА, беззаперечно доводять той факт, що протидія кліматичним змінам аж ніяк не перешкоджає економічному зростанню», – вказує Марк Кенбер, керівник Кліматичної групи. «Перехід до низьковуглецевої економіки наразі триває і повернення назад до традиційних моделей вже не актуальне. До того ж, зростання інвестицій в сектор «зелених» технологій та інновацій є додатковим чітким сигналом того, що державні та бізнесові кола розуміють – наше майбутнє пов’язане виключно із втіленням низьковуглецевих стратегій».

gdpСпіввідношення глобальних викидів вуглекислого газу (СО2) в енергетичному секторі (млн. т., за попередніми даними МЕА) до середньорічного зростання світової економіки (в %, за попередніми даними групи Світового банку).

Минулого року Міжнародне енергетичне агентство визнало, що вперше за останні 40 років почавсь розрив зв’язку між рівнем викидів парникових газів та економічним зростанням. Водночас, відмічається непересічна роль відновлюваної енергетики як джерела прискорення економічного зростання та одночасного скорочення обсягів викидів.

В МАЕ стверджують, що понад 90% введених в експлуатацію впродовж 2015 року нових потужностей виробництва електроенергії є з відновлюваних джерел. При цьому, вітроенергетика сформувала більше половини нових потужностей.

«Тим не менш, для того, щоб забезпечити ефективну імплементацію угод, досягнутих в грудні 2015 року в Парижі, слід працювати вже зараз, діючи швидко та рішуче. Це єдиний шлях до того, щоб реально забезпечити досягнення нульового рівня викидів парникових газів на глобальному рівні в довготерміновій перспективі.

Кліматична група продовжить співпрацю з прогресивними світовими лідерами, котрі бажають бути в авангарді цього процесу. Зокрема, це надасть їм змогу якнайповніше використати нові можливості, що вже скоро почнуть з’являтися внаслідок запровадження стратегій низьковуглецевого розвитку», – заявив пан Кенбер.

Переклад з англійської підготовано Віктором Савіноком

Джерело: theclimategroup.org

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6