Кошти за продаж квот на викиди СО2 Україною не використовуються

Кошти уряду Японії мали би піти на екологічні проекти в Україні

Кошти уряду Японії мали би піти на екологічні проекти в Україні

Жоден з екологічних проектів в Україні, на які мали б піти кошти за продаж квот на викиди парникових газів, не затверджений урядом Японії. Екологи нарікають на неефективність роботи Нацагенції екологічних інвестицій.

Україна не використала жодної копійки з коштів за продаж квот на шкідливі викиди Японії за Кіотською угодою, жоден з поданих проектів японцями не був затверджений. За словами голови робочої групи зі зміни клімату Ірини Ставчук, про це представникам неурядових організацій повідомили представники Нацагенції з питань екологічних інвестицій: «Очевидно, проекти подали недосконалі, низької якості, було не до кінця прораховано, для того щоби з впевненістю їх затверджувати для реалізації. А японці – люди уважні й прискіпливі, не хочуть витрачати кошти на абищо, коли невідомо, який буде результат від тих проектів в Україні». Урядовці, додає експерт, пояснюють невикористання коштів від Японії відсутністю узгодженої процедури їх розподілу.

Немає проектів – немає грошей

За двосторонніми домовленостями, кошти мали би піти на фінансування в Україні екологічних проектів, зокрема, спрямованих на зменшення викидів парникових газів. «Сором, що Україна за рік, який минув з часу підписання угоди з Японією, не змогла підготувати жодного корисного проекту з енергозбереження чи з розвитку відновлювальних джерел енергії, які можна було би профінансувати на японські кошти», – нарікає Ставчук. Ціна питання – 300 мільйонів євро. Чи використовуються вони за іншим призначенням – громадськості невідомо, адже на всі запити екоорганізацій до Нацагенції з екологічних інвестицій, урядової установи, що відповідальна за угоди про продаж квот за Кіотським протоколом, отримували відповідь, що вся інформація про продаж квот на шкідливі викиди є конфіденційною.

Таємничі квоти

Будь-які деталі щодо міждержавних контрактів з продажу квот – під завісою таємності. За словами експерта зі зміни клімату Ірини Ставчук, Україна продала ще й Іспанії 3 мільйони одиниць квот, «десь на суму 30 мільйонів євро, адже це та ціна за тону СО2, за якою ми продали Японії. Це відомо з офіційних джерел. Ніякої іншої публічної інформації щодо будь-якого тендеру на організацію проектів за цією угодою немає», – каже Ставчук.

«Німецька хвиля» звернулася за коментарем до Національної агенції екологічних інвестицій та чекає на відповідь.

Автор: Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6