Видано посібник “Різнотрав’я поруч”

Пропонуємо вашій увазі посібник, у якому зібрано знання, ідеї, приклади та інструменти для того, щоб удосконалити практику управління трав’яним покривом в українських громадах.

Понад 50% зеленої інфраструктури міст становлять газони. Тож їх можна вважати основою міської екосистеми та обов’язковим елементом формування сучасного міста.

Однак для досягнення бажаного результату традиційним газонам потрібен багатокомпонентний догляд: поливання, боротьба з бур’янами, підстригання, поверхневе підживлення, захист рослин від шкідників і хвороб, аерація та ремонт дернини тощо. Ми розуміємо, що через брак коштів та кадрів, здебільшого весь догляд зводиться до викошування. А такі понівечені газони не виконують своїх функцій – ні естетичних, ні природоохоронних.

У практичному посібнику, розробленому Громадською організацією «Плато» за підтримки Української кліматичної мережі, розглянуто основні питання зі створення газонів із різнотрав’я.

Пояснюється, що не так із викошуванням газонів в українських містах. Розвінчуються міфи про різнотрав’я (нібито воно провокує алергії, чи є притулком кліщів, чи призводить до пожеж тощо).

Далі даються практичні поради зі створення газону із різнотрав’я: як обрати суміш, як  підготувати ділянку та правильно висіяти  насіння. Розкриваються особливості догляду та життєвий цикл газону із різнотрав’я.

Нарешті, «Плато» ділиться власним досвідом адвокації створення міських лук на рівні органів місцевого самоврядування.

Посібник буде корисним для громадських активістів, представників ОСББ, комунальних служб, підприємців, які готові впровадити різнотрав’я на міських територіях.

Над посібником «Різнотрав’я поруч» працювала дослідницька команда зі Львова: Анжеліка Зозуля, Микола Рябика, Ярослав Михайловський, Наталія Тріщ, Анна Борщук.

Експертний супровід надала Надія Сичак, канд. біол. наук, старший науковий співробітник відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України.

Скачати посібник можна за лінком>>> riznotravya-poruch-1

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6