Природоохоронне волонтерство: як допомогти собі і природі

Чому природоохоронне волонтерство особливо важливе під час війни, та що можна робити корисного, розповів Тарас Харачко, керівник «Центру відновлення лісу», експерт з екоосвіти та координатор волонтерського руху ГО «ЛІіС».

– Останніми роками українці зрозуміли, хто такі волонтери і які важливі речі вони можуть вирішувати та вирішують. А що таке природоохоронне волонтерство і для чого потрібно?

– Корисні справи можна робити як для людей, так і для природи, причому не лише прибираючи сміття, – каже Тарас Харачко, – Життя може бути насичене не тільки буденною метушнею, а й співом птахів, шумом вітру, диханням лісу та дзюрчанням потічків. Кожен вибирає, що йому до снаги. І вибір природоохоронного волонтерства – один з кращих, бо поєднує корисне з приємним. У розвинених країнах світу при розгляді документів молоді про вступ в університет часто звертають увагу на те, де і скільки вони волонтерили.

Це потрібно для того, щоб жити у здоровому суспільстві, яке дбає не лише про власний добробут, а й готове допомагати іншим». 

Зараз яскраві приклади здорового суспільства ми бачимо в багатьох країнах світу, де прості люди через свою єдність, милосердя, співчуття та вміння волонтерити рятують життя десяткам тисяч українців. Кожен може вибрати те волонтерство, яке йому до душі. 

– Чому природоохоронне волонтерство важливе під час війни, адже зараз вільні руки потрібні для допомоги постраждалим ?

– «Природоспрямоване волонтерство дозволяє відновлювати сили та стабілізувати психоемоційний стан. Це так звана лісотерапія, яка потрібна людям під час війни і не лише.

Багато з нас сильно виснажується під час щоденної роботи, вигорає емоційно та втомлюється фізично. Тому вважає, що сил для волонтерства немає зовсім. Часто так і є, але природооохоронне волонтерство здатне повернути втрачені сили, енергію, натхнення та наснагу. Здатне вдихнути свіжу енергію і відновити сили. Допомагаючи природі і людям, ми допомагаємо собі та наступним поколінням українців. Власним прикладом кожен з нас може робити світ кращим

В Україні і світі є багато унікальних природних місць, які перебувають під охороною і потребують захисту. Часто персоналу заповідників чи нацпарків, який їх обслуговує, недостатньо для звершення задумів, і тут на допомогу приходять волонтери. Уявіть собі мандрівку в невідомі гори, де вам, окрім перебування в чудових місцинах на свіжому, аж густому від вологості та кисню повітрі, знайомству з новими людьми, доведеться попрацювати над поновленням маркування екскурсійного маршруту чи облаштуванням лісових будиночків для туристів. Ви можете виготовляти та вивішувати на деревах у лісі пташині будиночки або стригти кущі в дендропарку. Робіт завжди багато і кожного разу вони різні, як і кожен вечір у колі однодумців біля палаючої ватри.

Ось декілька з можливостей для природоохоронного волонтерсва зараз:

  1. Допомагати викривати незаконні рубки разом з ГО “ЛІіС”.

У громадській організації пропонують обрати один із напрямків для природоохоронного волонтерства, який вам дається краще всього. Також можна доєднатися до гуманітарного напрямку на допомогу військовим та вимушеним переселенцям. Для того, щоб приєднатися, потрібно заповнити  невелику гугл-форму на сайті організації.

  1. Проводити моніторинг дикої природи з “Екодією”

Волонтери громадської організації “Екодія” їздять в експедиції, проводячи моніторинги дикої природи та води. Також є напрямок  порятунку та реабілітації тварин. Для цього не потрібно мати екологічну освіту – всьому навчать.

Долучитись можна за посиланням.

  1. Рятувати постраждалих від бойових дій тварин в Ukraine Animal Resque

Київський центр реабілітації тварин, що постраждали від війни, шукає волонтерів. Необхідно допомагати в організації роботи центру, догляді за тваринами, налагодженні зв‘язків з постачальниками необхідних послуг та речей для тварин, шукати для них нових господарів.

Деталі за посиланням.

Розмовляла: Ольга Ожогіна

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6