American Power Act – оприлюднено проект кліматичного законодавства США

American Power ActСьгодні, 12 травня, американські сенатори Джон Керрі (John Kerry / @JohnKerry) та Джо Ліберман (Joe Lieberman / @JoeLieberman) нарешті оприлюднили проект закону, покликаного стимулювати розвиток чистої енергетики та зниження викидів парникових газів. Закон отримав назву American Power Act Bill.

Відповідно до закону США скоротять викиди парникових газів на 17% до 2020 року в порівнянні з 2005 роком та на 83% до 2050 року. До парникових газів, викиди яких будуть регулюватися, віднесено вуглекислий газ, метан, оксид азоту, гексафторид сірки, гідрофторвуглеводні, перфторвуглеводні та трифторид азоту. “American Power Act врешті перетворить енергетичну політику нашої нації із національної слабкості в національну сильну якість”, – прокоментував оприлюднення проекту закону Сенатор Керрі. – “Ми врешті можемо сказати світу, що Америка знову готова взяти на себе роль світового лідера в розвитку чистої енергетики”.

“American Power Act кардинально відрізняється від попередніх енергетичних та кліматичних законів – і не лише тим, що саме цей закон таки буде прийнятий”, – підтримує оптимізм та впевненість колеги Сенатор Ліберман. – “Наш закон створить робочі місця та модернізує економіку Америки; він зробить нашу країну більш енергетично незалежною, що в свою чергу посилить національну безпеку”.

Відповідно до закону, для певних секторів (енергетика та транспорт, головним чином) будуть визначені ліміти викидів парникових газів в тоннах СО2 еквіваленту та випущена відповідна кількість сертифікатів на викиди. Підприємство не зможе викидати більше парникових газів, ніж воно має сертифікатів на викиди та придбаних на ринку вуглецевих одиниць. Підприємства матимуть право переносити невикористані сертифікати на наступні роки.

Підприємства можуть використовувати міжнародні вуглецеві кредити для компенсації власних викидів парникових газів в загальному обсязі не більше 2 мільярдів тонн на рік. Міжнародні вуглецеві кредити мають бути утвореними в рамках національних чи міжнародних механізмів, які відповідають критеріям прозорості та строгості.

В рамках закону окреслена і система національних проектів із зниження викидів парникових газів та випуску відповідної кількості вуглецевих одиниць. Дана система передбачає наявність певних типів проектів, стандартизованих методологій оцінки скорочень, процедури верифікації та аудиту проекту.
Одним із положень закону, які викличуть критику та занепокоєння екологічних організацій, є підтримка атомної енергетики як механізму зниження викидів парникових газів. Відповідно до закону, буде спрощена система видачі ліцензій та дозволів на будівництво нових атомних реакторів, стимулюватиметься кредитування атомних проектів і буде направлено 54 мільярди доларів у формі податкових пільг та кредитних гарантій для стимулювання будівництва атомних електростанцій. Разом з тим планується створення науково-дослідного центру, який займатиметься проблемами утилізації та використання відпрацьованого ядерного палива, а також реалізація дослідницької програми для пошуку шляхів зниження капітальних витрат на будівництво нових реакторів.

Закон також відзначає необхідність подальшого розвитку та комерціалізації технологій вловлювання та поглинання вуглецю на вугільних електростанціях. Для цього буде створена спеціальна програма фінансування та система фінансового стимулювання підприємств та компаній, які займатимуться розвитком даної технології. Для всіх нових вугільних електростанцій будуть встановлені обов’язкові критерії ефективності для зменшення забруднення атмосферного повітря.

Велика увага приділятиметься розвитку альтернативної енергетики, підвищенню енергоефективності, зниженню викидів парникових газів в транспортному секторі.

Джерело: Зелена Хвиля

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6