Новий проект Копенгагенської Кліматичної Угоди

Бонн, 10 червня 2009 року, – Громадські Експерти з проблем глобальної зміни клімату представили проект «Копенгагенської Кліматичної Угоди». Вона має стати опорною точкою для урядів країн, які ведуть переговори щодо угоди на пост-Кіотський період по боротьбі зі зміною клімату, та покаже як подолати неузгодження між бідними та багатими країнами.

Для написання 160 сторінок «Копенгагенської Кліматичної Угоди», що буде розповсюджена серед офіційних делегатів 192 країн, знадобилося майже рік роботи експертів від неурядових громадських організацій зі всього світу. Угода розкриває всі аспекти, необхідні для створення справедливого договору, який допоможе запобігти загрозливим наслідкам зміни клімату.

«Вперше в історії людства, громадськість зробила такий потужний крок на захист клімату. Разом ми створили найбільш послідовний документ зі збалансованими та вірогідними рішеннями, заснованими на принципах рівності та наукового підходу,» – говорить Кім Карстенсен з Міжнародного Фонду Дикої Природи (WWF International).

Угода показує шлях, яким суспільство повинно піти, щоб запобігти катастрофічним наслідкам глобальної зміни клімату, визнаючи, що середня глобальна температура на Землі не повинна піднятися вище ніж на 2?С. В документі наведений глобальний «ковпак» на викиди парникових газів – вуглецевий бюджет – та описано в деталях як промислово розвинені країни та країни, що розвиваються можуть зробити свій внесок задля безпеки планети та її жителів, відповідно до їх можливостей та принципів відповідальності. Найбідніші та вразливіші країни таким чином будуть захищені”.

«Ми заклали захист клімату, планети та її жителів, в серце цієї Угоди, й будемо очікувати та вимагати не меншої відданості з боку наших урядів, – коментує Мартін Кайзер з Грінпісу, – Все, що необхідно сьогодні – це політична воля та «копі-паст» для того, щоб створити нову угоду, яку так чекає весь світ!»

Адаптація – інший ключовий момент, якого торкається Угода. В рамках Адаптаційних дій передбачені гранти, страхування та компенсації для найбільш незахищених країн.

«Допомогти бідним та незахищеним подолати наслідки зміни клімату, які вже зараз не можна відвернути, вкрай важливо. Якщо в Копенгагені не буде досягнено сильної та ефективної домовленості, найближчим часом ми ризикуємо зіткнутися із війнами за ресурси, руйнуванням, кліматичними біженцями та потужними природніми катаклізмами,» – говорить Уіл Хмейдан, виконавчий директор IndyACT.

Угода закликає до створення договору із зобов’язаннями з трьох частин: Кіотський протокол, із внесеними змінами, про те, що промислово розвинені країни теж візьмуть зобов’язання; Новий протокол Копенгагена, який визначає плани дій по скороченню викидів парникових газів та їх фінансування для країн, що розвиваються; а також набір рішень, що стануть основою кліматозахисної політики на наступні три роки.

«Копенгагенська Кліматична Угода» була написана представниками Грінпісу, WWF, IndyACT – Ліга незалежних активістів, Germanwatch, Фундацією Девіда Сузукі, Національним екологічним центром України та іншими експертами зі всього світу.

На їх думку, розвинені країни повинні взяти подвійні забов’язання: по-перше, скоротити викиди парникових газів на 40% від рівня 1990 року до 2020; по-друге, надавати допомогу країнам, що розвиваються в заходах по адаптації до змін клімату, які вже сьогодні не можна відвернути, та реалізації програм з енергозбереження і переходу на відновлювальні джереле енергії.

Розвинені країни також повинні будуть розробити плани скорочення викидів парникових газів в короткостроковій перспективі та підготувати довгострокову стратегію скорочення викидів парникових газів на 80-95% від 1990 року до 2050.

Натомість країни, що розвиваються повинні будуть розробити плани скорочення викидів парникових газів з ціллю їх зменшення на 15-30% від рівня «бізнес, як завжди». Фінансування таких заходів буде частково здійснюватися розвиненими країнами.

Текст Угоди Ви можете знайти за посиланням:
https://ucn.org.ua/upl/final_treaty_legal_text_with_cover.pdf

За додатковою інформацією звертайтеся:

Ірина Ставчук, координатор програми зі змін клімату
Телефон у Бонні: +4915208249371
irina.stavchuk at necu.org.ua
www.climategroup.org.ua
www.necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6