Зустріч представників ООН, державних органів та громадськості

17.03.11 вперше в Україні відбулася зустріч представників Секретаріату Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату із представниками громадськості в Україні.

Ця зустріч відбулася в рамках візиту до України експертної групи секретаріату Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату (РКЗК ООН). Мета візиту – перевірка П’ятого національного повідомлення України з питань зміни клімату.

Основне завдання секретаріату, як повідомили представники експертної групи, не критикувати Україну при підготовці даного документа, а сприяти його фаховій підготовці. У зустрічі взяли участь представники експертної групи секретаріату РКООНЗК, представники громадськості (Робочої групи громадських організацій з питань зміни клімату (РГПЗК), Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ), Екоклубу Рівне та ін..) і представники Державного агентства екологічних інвестицій (ДАЕІ), Мінекоресурсів та інших органів державної влади.

Робочою групою НУО з питань зміни клімату було підготовлено позицію (коментарі) громадськості щодо 5-го Національного повідомлення зі зміни клімату, впровадження кліматоохоронної політики в державі та участі громадськості у прийнятті рішень з питань зміни клімату. Дана позиція була представлена заступником голови Робочої групи з питань зміни клімату – Мар’яною Булгаковою (ЕПЛ, Львів).

Основні повідомлення громадськості стосувалися:

  • необхідності в Україні на національному рівні впроваджувати політику зі зниження викидів парникових газів, оскільки Україна входить до переліку найбільш енергозатратних країн світу, тому потенціал для скорочення викидів парникових газів у нас є;
  • забезпечення належної участі громадськості у прийнятті рішень з питань зміни клімату, налагодження ефективної роботи громадської ради при ДАЕІ;
  • забезпечення прозорості схеми зелених інвестицій (СЗІ), яка реалізується на виконання ст.. 17 Кіотського протоколу в рамках міжнародної торгівлі квотами, забезпечення доступу до інформації про витрачення коштів, які надходять при підписанні міжнародних угод про продаж та до текстів самих угод;
  • необхідності встановлення відповідних законодавчих та інституційних основ для моніторингу та контролю за реалізацією СЗІ та ін..

Представником Робочої групи виділено також позитивні зрушення в роботі ДАЕІ, які стосувалися оприлюднення інформації про проекти цільових екологічних інвестицій, які фінансуються за рахунок Кіотських коштів, покращення функціонування та доступності інформації в Реєстрі антропогенних викидів та ін.

Представниками секретаріату висловлено вдячність за активність діяльності громадськості в даній сфері, яка справді сприяє покращенню роботи, як органів державної влади, так і виконанню функцій експертної комісії Секретаріату РКООНЗК в ході здійснюваної перевірки України. Подяка за активну позицію громадськості прозвучала і зі сторони влади, яка висловила побажання щодо подальшої плідної співпраці.

Коментарі від громадськості на зустрічі можна подивитись за посиланням.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6