Основні тези зустрічі Робочої групи громадських організацій з питань зміни клімату 8 квітня

8 квітня в Орхуському центрі (Київ) відбулася зустріч Робочої групи громадських організацій з питань зміни клімату, в якій взяли участь представники українських громадських організацій та держслужбовці, зокрема, з Міністерства природи та Державного агентства екологічних інвестицій (ДАЕІ) а також вчені НАН України.

Протягом зустрічі були представлені презентації від офіційних представників влади, громадських діячів та гостей з Європейського Союзу. Зокрема, першим виступив Євген Килимник з ДАЕІ, який проінформував щодо інвентаризації парникових газів в Україні. Під час обговорення інформації представники громадськості підняли питання верифікації кадастру викидів парникових газів. Але Є. Килимник, навіть за допомоги представників Міністерства екології та природних ресурсів України, так і не зміг впевнено відповісти на запитання, чи не підроблюються дані про кількість викидів від підприємств. Також держслужбовці підтвердили, що на даний момент в Україні немає чіткої та послідовної кліматоохоронної політики.

Габріель Блан з представництва Європейського Союзу в Україні проінформував про цілі ЄС щодо попередження змін клімату, також про стан їх досягнення. Зокрема, розповів про те, що 28 березня була видана Біла книга в транспортному секторі, мета якої – скоротити викиди сектору на 60%. Приклади, як це цього досягнути: в містах не буде машин, які заправляються викопним паливом (бензин, що вироблений з нафти), 40% палива авіації мають бути не з викопного палива, 50% усіх подорожей мають здійснюватися залізницею.

Кандидат фізико-математичних наук Світлана Краківська з УкрНДГМІ МНС та НАН України представила прогноз кліматичних змін в Україні до кінця століття. Згідно з прогнозом до кіння століття кожне літо буде таким спекотним, як українське літо 2010. Всі 10 моделей, які були відібрані для прогнозування показали стабільне збільшення температури по Україні всій Україні, а найбільше підвищення очікується у східних областях. Опади ж збільшаться в Одеській області та Криму, та зменшаться у східних регіонах, що у 2090 році може спричинити засухи.

Під час круглого столу виступила також Надія Овчиннікова з Мінекології, яка представила інформацію щодо адаптації до змін клімату, що відбуваються в країні. У 2010 році по замовленню Мінприроди було розроблено дослідження та запропонований план заходів з адаптації до змін клімату по секторах економіки. Зараз цей план розглядається в ДАЕІ. Також уряд України розробив програму розвитку водного господарства на період до 2020 року, де вже закладені заходи щодо боротьби з наслідками змін клімату.

Богдан Глазков з ДАЕІ представив громадськості механізм реалізації схеми зелених інвестицій (СЗІ), процедуру відбору проектів для реалізації за цією схемою, а також розказав про можливості для регіонів України в цій сфері. Він заявив, що в рамках меморандумів з Японією та Іспанією були підписані угоди з продажу квот усього на 470 мільйонів євро: 440 мільйонів від Японії (44 мільйони одиниць встановленої кількості), 30 мільйонів євро від Іспанії (3 мільйони одиниць встановленої кількості). ДАЕІ за СЗІ реалізовує проекти по тепловій санації будівель соціальної сфери. Із 830 проектів (101 тисяча тон СО2-еквіваленту скорочень за рік) Японія узгодила 364, з яких Прем’єр-міністр України узгодив 239, до реалізації було допущено 208 проектів (24 тисячі тон СО2 еквіваленту скорочень за рік). Це проекти в Криму та Сумській області. 24 лютого 2011 був відкритий перший проект, що реалізований за схемою зелених інвестицій в Україні – клінічний госпіталь у Сімферополі. Проект коштував 216 тисяч євро, і дозволяє скоротити 139,34 тони СО2 еквіваленту/рік. Ще 16 об’єктів у Криму майже готові до здачі. Після запитання Ірини Ставчук, з Національного екологічного центру України, про оприлюднення списку проектів СЗІ на сайті, з інформацією про те, що це за проект, Богдан Глазков відповів, що буде розглянута можливість розширити довідку про реалізацію проектів за СЗІ на сайті ДАЕІ для громадськості.
Наступним Андрій Мартинюк, голова громадської екологічної організації «Екоклуб» м. Рівне, презентував «Потенціал та ефективність енергозбереження в комунальній сфері на прикладі Маневичів Волинської області», де розповів про досвід Маневицького району у підвищенні енергоефективності.

У другій половині дня Ірина Ставчук представила роботу Робочої групи зі зміни клімату, а Ольга Лящук («Екоклуб» м Рівне) представила результати роботи Енергетичного дорадчого центру (безкоштовні консультації щодо енергоефективності та енергозбереження) та закликала бажаючих туди звертатися.

Презентації з зустрічі можна переглянути за посиланням:
https://ucn.org.ua/?page_id=41#3

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6