Звіт МГЕЗК повідомляє про ризик стихійних лих для більшої частини планети

Нова доповідь ООН застерігає, що зміна клімату спричиняє все більше засухи, спеку, потужні дощі, зміни, що вимагатимуть від урядів переосмислення шляхів боротьби з природними катаклізмами для захисту людського життя і світової економіки.

Опублікований аналіз Міжурядової групи експертів по зміні клімату (МГЕЗК) на 592 сторінки також свідчить про нерівномірні втрати, спричинені екстремальними погодними явищами, адже їх вплив може бути посиленим через нестачу ресурсів для підготовки до стихійного лиха та боротьби з його наслідками.
Згідно з доповіддю в період 1970 та 2008 років більше ніж 95% усіх смертей від природних катаклізмів трапилися в країнах, що розвиваються, тоді як найбільші економічні втрати від екстремальних кліматичних явищ спостерігались в багатших, розвинутих країнах.

Однак, як повідомляє МГЕЗК, жоден з регіонів планети не уникне впливу змін клімату.

“Однією з разючих деталей доповіді є те, що майже всюди існує ризик стихійних лих”, повідомив Крістофер Філд, професор Стенфордського університету, який керував робочою групою МГЕЗК по зміні клімату. “Фокус на ризик стихійних лих та шляхи зменшення цього ризику повинні стати пріоритетом кожної країни в кожному регіоні.

Так, США зазнали минулого року шкоди на суму 55 млрд. дол., спричиненої стихійними лихами, згідно інформації Національного управління океанічних і атмосферних досліджень. Це включає 14 подій пов’язані з екстремальними погодними явищами, кожне з яких нанесло шкоди більше як на 1 млрд. дол.

“Результати оцінок показали, що США не є винятком щодо глобальних змін, які ми спостерігаємо в прогнозах стихійних лих на майбутнє“, повідомив Томас Стокер з Університету в Берні, співкерівник робочої групи МГЕЗК з питань фізичної науки.

Деякі території можуть перетворитись на непридатні для життя

Такі зміни включають істотне потепління до кінця століття, з подовженими, сильнішими і частішими тепловими хвилями над переважною частиною суходолу Землі, частіші потужні дощі, інтенсивніші та триваліші засухи на великих територіях Європи та Африки.

Деякі зміни вже очевидні, як свідчить доповідь, включаючи загальне зменшення холодних днів і ночей, та збільшення теплих днів та ночей, починаючи з середини минулого століття.

“Але наслідки цих змін залежать від здатності різних громад адаптовуватись”, повідомив Голова МГЕЗК Раджендра Пачаурі.

“Є величезні відмінності щодо наслідків, спричинених стихійними лихами в різних частинах світу”.
Згідно з нещодавньою доповіддю деякі райони можуть стати непридатними для життя у зв’язку зі змінами клімату, що торкнуться маленьких острівних держав і великих прибережних міст, вразливих до підняття рівня моря, наприклад.

“Якщо взяти до уваги ситуацію в цілому у світі, то багато обмежених місць з тієї чи іншої причини”, повідомив Філд. “Зміна клімату може додавати ще більше проблем до вже існуючих, а вони, в свою чергу, можуть зробити території, що знаходяться близько до лінії кордону, непридатними для життя”.

Надзвичайно складний вибір очікує попереду

Для Мумбаї, Індія, вразливість пов’язана з розташуванням на узбережжі Арабського моря, де мегаполіс розміщується на території, яка раніше була болотистою. Однак у доповіді зазначається, що вона посилюється проблемами розвитку, малими та великими – від сміття, що забиває багато з міських зливових стоків до надзвичайної бідності, що спричинило безладне розростання нетрів.

Доповідь відзначає, що сильна злива, яка вдарила по Мумбаї в липні 2005 року, вбила більше ніж 1 000 людей, переважно жителів нетрів, зруйнувала системи водопостачання, каналізації, дорожні та залізничні системи, енергосистеми, системи повітряного транспорту та телекомунікаційні системи.

Місто є одним з кількох перелічених у доповіді, як найбільші за кількістю населення під ризиком можливих повеней, разом з Калькуттою, Індія; Дакка, Бангладеш; Гуанчжоу і Шанхаєм, Китай; Бангкоком; Рангуном, М’янмом; Майамі; Хошимін та Хайфон, В’єтнам.

Експерти повідомили, що попередження щодо долі Мумбайських густо населених та низько розташованих нетрів на планеті з екстремальними погодними умовами вказують на складний вибір, з яким світу доведеться зіштовхнутись у зв’язку зі зміною клімату.

“Дивлячись у майбутнє, то, мабуть, найбільш складним рішенням буде питання необхідності масової міграції та мобілізації громад”, повідомив Філд. “Рішення щодо переселення чи не переселення досягти дуже складно і я думаю, що світове співтовариство буде стикатися з цим все частіше в майбутньому”.

МГЕЗК опублікував підсумки нової доповіді в листопаді, але вся доповідь не була опублікована до 28 березня. Наукова комісія також планує опублікувати попередні варіанти доповіді разом з коментарями наукових та урядових рецензентів та відповіді авторів МГЕЗК.

Лорен Морелло, репортер від E&E

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6