Громадськість ефективно впливає на вирішення проблем зміни клімату. Доведено швейцарськими дослідниками

Нове дослідження вчених з Швейцарського інституту екологічних рішень – Томаса Бернойєра та Роберта Гампфера – показує, що залучення громадських організацій до міжнародних переговорів з питань зміни клімату підвищує суспільне визнання та підтримку міжнародних процесів у боротьбі з глобальними змінами клімату. До таких результатів науковці дійшли за допомогою онлайн опитування.

Опитування проводилося серед 3 269 респондентів по трьох основних питаннях: загальна участь громадськості у глобальній політиці з питань зміни клімату, легітимність переговорного процесу та збільшення суспільного визнання глобальних проблем через залучення громадськості до міжнародного процесу.

За результатами опитування, більшість респондентів позитивно оцінили залучення громадськості до процесу розробки глобальної політики у сфері клімату і вважають, що принаймні двоє з п’ятьох представників офіційних делегацій мають бути НУО або члени наукових інститутів, а не представники комерційних установ.

Зокрема за даними опитування, що проводилося в Україні 17-22 травня 2013 року соціологічною службою Центру Разумкова та Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, громадським організаціям довіряють 38% громадян, в той час як Президенту України лише 26% опитаних.

Як стверджують швейцарські дослідники, на даний момент найбільше значення має участь громадськості у міжнародних процесах, що стосуються проблеми глобальних змін клімату. В інших сферах міжнародної політики, таких як світова торгівля або фінансова політика, поки що головними джерелами законності й досі виступає консенсус еліти та держави.

Примітка

Громадські організації (ГО) – це добровільні організації, які максимально виважено виражають суспільну думку; не є частиною державних установ та не претендують на державну посаду. Хоча скептики і говорять про те, громадські організації виражають вузькі інтереси та не несуть відповідальності перед громадянами. Однак кожна з країн, що беруть участь у міжнародних переговорах мають різне бачення з цього питання. Як показує статистика, близько 70% країн за останні декілька років включили до своїх офіційних делегацій принаймні одного представника від громадськості. Від «співпраці з громадськістю» втрималися Данія, Німеччина та США.

Джерело: Наука для екологічної політики, випуск 329: служба Європейської Комісії

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6