У вчених більше немає сумнівів, що зміни клімату викликані людиною

wg1_homeУ вчених більше немає сумнівів, що зміни клімату викликані людиноюМіжурядова група експертів з питань зміни клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change) оприлюднила першу частину свого П’ятого звіту. Вчені більш ніж коли-небудь впевнені, що глобальне потепління спричинене діяльністю людини.

З 1950 року чимало із зареєстрованих змін клімату є нетиповими або безпрецедентними для останні десятиріччя, ба навіть тисячоліття. Атмосфера та океан потеплішали, сніговий та льодовиковий покрив зменшилися, рівень світового океану підвищився, зросли концентрації парникових газів.

У звіті МГЕК (IPCC) зазначено, що середня температура земної поверхні з початку минулого століття зросла на 0,85°С. Останні три десятиліття були значно теплішими, ніж попередні, а період з 1983 по 2012, імовірно, – найтепліший за 1400 років.

«В нас залишається все менше часу для попередження катастрофічних наслідків зміни клімату», – стверджує кліматолог Світлана Краковська, яка представила Україну на з’їзді у Стокгольмі, де й було підписано резюме П’ятого звіту. Адже згідно з висновками авторів документу ситуація наразі розвивається за песимістичним сценарієм, наведеним ще в першому експертному звіті 1990 року.

В Україні також проявляються негативні наслідки зміни клімату: збільшення кількості теплових хвиль, сильних опадів, аномально високих або низьких температур, стихійних метеорологічних явищ, які негативно впливають на людей, навколишнє середовище, руйнують інфраструктуру та спричиняють втрати в сільському господарстві.

«Більшість людей вважає, що глобальне потепління має проявлятися через поступове підвищення температури. Насправді ж відбувається зміна клімату, коли система перестає бути стабільною і виникає все більше випадків аномальних метеорологічних явищ. Якщо не скорочувати викиди парникових газів, ситуація буде погіршуватися», – стверджує Ірина Ставчук, експерт НЕЦУ.

Підписавши резюме звіту МГЕК (IPCC), уряди багатьох країн засвідчили свою згоду з науковими висновками та готовність до активних дій на політичному рівні для попередження негативних наслідків зміни клімату: підтримати вразливі до цього процесу групи населення, припинити субсидування викопного палива, а, натомість, забезпечити для всіх своїх громадян доступ до чистої відновлюваної енергії.

У березні 2014 буде опубліковано другу частину доповіді щодо наслідків зміни клімату та адаптації до них, а у квітні 2014 вийде третя частина, присвячена скороченню викидів парникових газів та іншим заходам боротьби зі зміною клімату.

Інформація для редакторів:

Основні висновки Міжурядової групи експертів зі зміни клімату зі звіту Першої робочої групи П’ятого оціночного звіту

Зміна клімату 2013: фізична наукова база

Довідкова інформація

За додатковою інформацією, зокрема коментарями експертів, матеріалами щодо зміни клімату (статистика, інфографіка) ви можете звернутися до Національного екологічного центру України.

Контактна інформація:

Марія Сторчило,
Національний Екологічний Центр України
098 319-11-81, 093 005-27-61,
storchilo@necu.org.ua

Ірина Ставчук,
Національний Екологічний Центр України
095 273-26-73,
is@necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6