Як Донецьк зустрічає зміну клімату

Як Донецьк зустрічає зміну кліматуФахівці екологічних служб та місцевої влади дійшли висновку, що найбільш небезпечним проявом зміни клімату для Донецької області є вразливість до теплового стресу та зменшення кількості й погіршення якості питної води.

Найнебезпечнішими наслідками зміни клімату в регіональному масштабі вважають зміну температурного режиму в бік потепління, зміну структури опадів та збільшення кількості стихійних гідрометеорологічних явищ. Екстремальні погодні умови шкодять населенню та завдають збитків економіці краю.

Віра Балабух, завідувач відділу синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту МНС та НАН України розкрила питання регіональних особливостей зміни екстремальних погодних умов у регіоні. За результатами її досліджень середня, максимальна та мінімальна температура за період 1961-2011 рр. помітно зросла.

Поменшало звичайних дощів, побільшало злив. Це означає, що одна й та сама кількість опадів замість того, щоб рівномірно розподілятися протягом сезону, випадає точково, за короткий проміжок часу у великому обсязі.

Разом з тим, на Донеччині зростає повторюваність небезпечних погодних явищ. Посилюються умови, що сприяють накопиченню антропогенних домішок в атмосфері: число днів зі штилем та туманом.

Під час семінару представники місцевої влади та провідних екологічних установ області працювали над оцінкою вразливості Донецька до наслідків зміни клімату. Незалежні результати роботи різних груп фахівців показали, що наразі Донецьк найвразливіший до теплових стресів (перевищення нормативних денних температур на 50°С і вище) забезпеченістю питною водою.

“Донецька область не відрізняється значними водними ресурсами. Водночас її важка промисловість характеризується значним водоспоживанням”, – зазначила в своїй доповіді Ірина Сидоренко, провідний інженер Відділу водних об’єктів Сіверсько-Донецького басейнового управління Держводагенства України. За її даними, весняне водопілля річки Сіверський Донець у період з 2000 по 2013 рр. (за винятком 2003 і 2006 рр.) складало в середньому 20-40% норми, а в 2013 р. взагалі не спостерігалося, що не характерно для цього басейну.

За подробицями та матеріалами семінару звертайтеся до Ольги Власюк (еколог, координатор національної мережі зі зміни клімату Національного екологічного центру України): оlga.vl at necu.org.ua

Семінар “Підтримка регіональних зусиль з розробки регіональних планів заходів з адаптації до зміни клімату” відбувся 30 вересня – 1 жовтня у Донецьку. В ньому взяли участь представники місцевої влади та екологічних департаментів й управлінь.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6