Шотландія – амбіційний лідер в скороченні викидів парникових газів. А Україна?

Шотландія посіла перше місце у рейтингу країн з найбільш амбіційними та прогресивними цілями по боротьбі зі зміною клімату. Шотландський парламент взяв зобов’язання по скороченню викидів парникових газів на 42% до 2020 року від базового 1990. Прийняття рішення відбулось в кінці червня 2009 року.

Виконавчий директор організації Друзі Землі-Шотландія, Дункан Макларен, сказав: «Шотландія зіграла головну роль в промисловій революції, і зараз ми можемо зіграти головну роль в процесі переходу до низько-вуглецевої економіки з новими «зеленими» робочими місцями для наступних поколінь. Кліматична справедливість та наука говорять нам про необхідність скорочення викидів щонайменше на 42% до 2020 від 1990. Технології для досягнення цілі вже існують. Шотландський уряд повинен проявити політичну волю, щоб досягти цього.»

Країни, що розвиваються, постійно закликають багаті країни вести активну боротьбу із глобальними змінами клімату, які принесуть затоплення, стихійні лиха, нестачу води та голод в найбідніші регіони. Але поки що низка багатих країн не поспішає приймати на себе необхідні зобов’язання.

Екологічні організації критикують нещодавно оголошені плани скорочення Японії на 8% та Росії на 10-15% від 1990 року, бо це передбачає лише ріст викидів парникових газів до 2020 року. Не набагато кращі плани США та Канади, які оголосили до 2020 року скоротити викиди до рівня, що був в 1990 році, тоді як потрібно додаткове скорочення на 40%.

Український уряд заявляє, що Україна не може скорочувати викиди парникових газів і планує лише їх збільшувати. Українська делегація оголосила мету на посткіотський період, що дозволить збільшити викиди аж на 70% від теперішнього рівня до 2020 року.

Екологічні організації в Україні закликають уряд взяти більшу мету по скороченню викидів парникових газів до 2020 року, а саме – 0% росту викидів від теперішнього рівня. За рахунок заходів енергозбереження можна досягти прогнозованого росту ВВП без збільшення викидів парникових газів. «Для України політика скорочення викидів парникових газів є вкрай необхідною та економічно доцільною. Вкладати кошти в енергозереження в 4-10 разів дешевше, ніж будувати нові електростанції на бюджетні кошти», – говорить Ірина Ставчук, експерт Національного Екологічного центру України.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Ірина Ставчук, координатор програми зі змін клімату
irina.stavchuk AT necu.org.ua
www.climategroup.org.ua
www.necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6