Українські екоактивісти провели кліматичний марш під Дарницькою ТЕЦ

projection222 вересня 2014 року у вечірній час активісти громадських організацій зробили лазерна проекцію на градирні Дарницької ТЕЦ у м. Києві, щоб закликати українців до раціонального використання електроенергії та привернути увагу до необхідності розвитку відновних джерел енергії. Жителі навколишніх кварталів могли бачити заклики: «Потребление↓», «Для великих змін потрібен кожен», «Почни з себе – вимикай!», «Зміни клімату починаються тут», а також зображення вітряків.

У такий спосіб активісти чотирьох українських екологічних організацій намагалися привернути увагу до відновних джерел енергії та ризиків, які несе застаріла енергосистема України, ролі енергоефективності не лише на шляху подолання енергетичної кризи, а й у сповільненні кліматичних змін. Щоб донести ці повідомлення до широкого загалу активісти обрали енергоощадний спосіб: використали проектор, а споживання електроенергії на проведення акції склало близько 0,25 кВт/годину. До акції «Почни з себе – вимикай!» долучилися активісти кліматичного руху в Україні та просто небайдужі громадяни.

«Ми проводимо цю акцію для того, щоб привернути увагу громадськості до величезного потенціалу з енергозбереження. Воно наразі є останнім стратегічним енергоресурсом, який залишився в Україні в достатній кількості. Наприклад, якщо замінити всі освітлювальні прилади в країні на енергозберігаючі, можна буде закрити більше 10 вугільних енергоблоків ТЕС, або дві великі електростанції, які інтенсивно забруднюють повітря. Зараз саме час викручувати «лампочки Ілліча» та переходити від радянської «комуналки» без лічильників до європейської моделі жорсткого обліку, ефективності та прозорості. Для цього потрібна воля громадянського суспільства», — стверджує Олег Савицький, фахівець Національного екологічного центру України.

Раціональне споживання енергії у кожному домогосподарстві, на великих промислових об’єктах в усьому світі — це шанс для людства сповільнити зміни клімату. Відповідно, це шанс попередити критичні зміни погоди, стихійні лиха у різних куточках світу, уникнути людських жертв та економічних втрат. Кожна людина може реально впливати на ситуацію: відповідально споживати енергоресурси і відкрито висловлювати свою думку щодо міжнародних економічних, енергетичних та екологічних рішень політиків, від яких залежить майбутнє Планети і якість життя на ній.

«Ця акція – одна з 2 500 подій, котрі люди всього світу організовують у ці дні перед Самітом ООН зі змін клімату, що відбувається, сьогодні, 23 вересня в Нью-Йорку», — коментує подію Юлія Маклюк, координатор міжнародної екологічної організації 350.org у Східній Європі. «На Саміт з’їдуться голови практично усіх країн світу, і громадяни вимагають від них рішучих дій для подолання змін клімату. Зокрема, в неділю в Нью-Йорку пройшов найбільший в історії кліматичний марш, в якому взяли участь 400 тисяч людей».

Слідкувати за ходом всесвітньої акції та саміту можна в соціальних мережах за хештегами #PeoplesClimate та #Climate2014. Більше на сайті http://peoplesclimate.org/

Національний екологічний центр України, 350.org, Морква-клуб, Українська молодіжна кліматична асоціація щиро дякують усім ЗМІ, які допомагають поширити цю інформацію.

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6