У країнах Східного партнерства посилюються наслідки зміни клімату

cfeast_titleГромадські організації України, Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану, та Вірменії відмітили посилення впливу наслідків зміни клімату у своїх країнах, – про це йдеться в національних дослідженнях оцінки кліматичної вразливості.

Зростає потреба в адаптації до нових кліматичних умов, що потребує не лише урядової підтримки, а й готовності суспільства в цілому.

Луїза Вітлок, кліматичний експерт Червоного Хреста Австрії, проаналізувала Національні звіти кліматичної вразливості всіх 6 країн Східного партнерства і дійшла висновків, що:

  • Наслідки зміни клімату також змінюються. Якщо раніше континентальні країни менш відчували вплив зміни клімату, ніж острівні, то нині проблема стає актуальною для всіх країн.
  • Зростає вплив наслідків зміни клімату на здоров’я населення. Перш за все життя та здоров’я населення перебуває під загрозою під час стихійних природних явищ, проте сучасні дослідження вказують на зв’язок глобального підвищення температури й зростання ризиків здоров’я людини.
  • Вода стає визначальним чинником функціонування багатьох секторів господарства. Прогнозується виснаження джерел прісної води та нерівномірність опадів, що ускладнюватиме ведення сільського господарства, життєзабезпечення населення питною водою, забезпечення водою потреб промисловості.
  • Кліматичні ризики посилюватимуться в майбутньому. Громадські організації усвідомлюють небезпеку наслідків глобальної зміни клімату і працюють на місцеву рівні сприяючи освіті та підвищуючи обізнаність населення з питання адаптації до зміни клімату.

Наталя Странадко, експерт з адаптації до зміни клімату в Україні, стверджує, що для ефективної адаптації до наслідків зміни клімату в країні має відбуватися консолідація зусиль державної структури, посилюватися інформування громадськості, забезпечуватися підтримка бізнесу та надаватися експертний супровід.

Глобальна зміна клімату здатна посилювати вже існуючі екологічні проблеми й ускладнювати їхнє вирішення. Вживати заходи з адаптації до зміни клімату країнам обходиться в середньому в 6 разів дешевше, а ніж ліквідовувати наслідки.

cfeast
Підсумки дворічної діяльності з адаптації до зміни клімату в країнах Східного партнерства відбулися 8-9 жовтня 2014 року на Фінальній регіональній конференції «Спільні дії країн Східного партнерства в адаптації до зміни клімату». Українська делегація була представлена 11 учасниками, з яких 4 очолювали роботу тематичних секцій.

Захід відбувся в межах проекту «Climate Forum East», за підтримки:
donorz
За детальнішою інформацією та матеріалами конференції звертайтеся до Ольги Власюк (Координатор програми адаптації до зміни клімату Національного екологічного центру України) Olga.vl AT necu.org.ua

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6