Рекомендації форуму «енергетичний і кліматичний діалог»

bellona-event25 червня 2015 року відбувся Форум «Енергетичний та Кліматичний Діалог», організований Міжнародним екологічним об’єднанням Бєллона у партнерстві з Центром «Розвиток КСВ» за підтримки Міністерства Закордонних Справ Норвегії та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

У форумі взяли участь представники органів державної влади, консульських установ України, експертного середовища, громадськості та бізнесу.

Форум було побудовано у формі трьох сесій, присвячених контролю за викидами, вимогам ЄС щодо викидів Sox, NOx, пилу та СО₂, моніторингу викидів Sox, NOx, пилу и СО₂, технологічній модернізації підприємств вугільної промисловості. В рамках Форуму було обговорено питання ефективності прийнятого Національного плану скорочення викидів, дієвості закладених в ньому інструментів і механізми, найкращі практики скорочення шкідливих викидів, позиція України на Міжнародній конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка відбудеться у грудні 2015 року в Парижі.

Експерти зазначили недостатність розвитку законодавства України задля виконання зобов’язань перед енергетичним співтовариством та необхідність суттєвої модернізації економіки України для того, щоб відповідати стандартам та вимогам ЄС. Також, Україна поки не взяла на себе добровільних зобов’язань із реального скорочення викидів парникових газів на міжнародному рівні.

За результатами обговорень учасники форуму дійшли до таких висновків та звернули уваги на такі критичні моменти у сфері розроблення політики щодо обліку та скорочення викидів парникових газів в Україні:

  1. Державним органам України слід посилити координацію дій у сфері розроблення політики із запобігання зміні клімату та скорочення викидів парникових газів; запровадити електронну систему подання звітності щодо викидів, як це відбувається в Європі, а також залучати громадськість до прийняття важливих рішень.
  2. Міністерству екології України та іншим державним органам влади з екологічних питань посилити свою роль у напрямку розроблення та впровадження політики щодо регулювання викидів парникових газів та запобігання зміні клімату, розширити перелік природоохоронних заходів у сфері зміни клімату.
  3. У законодавчій та нормативній сфері потрібно розробити документи щодо обліку, моніторингу та скорочення викидів парникових газів, з врахуванням найкращих доступних технологій; та розпочати процес нормативного регулювання щодо формування національної системи торгівлі викидами парникових газів для її подальшої інтеграції в систему торгівлі викидами ЄС.
  4. Міністерству енергетики України врахувати зауваження громадськості щодо прийнятого Національного плану заходів із скорочення викидів та узгодити його з вимогами Директив ЄС в енергетичній сфері, які встановлюють зобов’язання України в екологічній сфері, а також врегулювати питання імплементації цього документу на регіональному рівні.
  5. Державним органам влади створити умови для фінансування впровадження екологічних заходів на підприємствах та їх модернізації, включаючи 1) запровадження спеціального фонду для модернізації підприємств; 2) розробку заходів з підвищення обізнаності кінцевих споживачів за що вони платять, та за наслідки для життя споживачів від немодернізації виробництва.
  6. Органам статистики переглянути застарілу неефективну існуючу систему моніторингу, обліку та звітності за викидами, що надає викривлену інформацію і розробити нову за європейськими нормами та стандартами щодо прозорості, підзвітності та достовірності; а також запровадити електронну систему подання звітності щодо викидів, як це відбувається в Європі.
  7. Всім стейкхолдерам потрібно ще ефективніше працювати над підвищенням рівня екологічної свідомості суспільства.

Завантажити: матеріали форуму, фотографії.

Щодо додаткових питань, звертайтесь до Лариси Брондер, представника організації Бєллона в Україні, тел. 098 780 55 51

Маєте що додати? Не згодні з якимось із цих пунктів? Просимо залишити ваш коментар у цій короткій формі: https://forms.gle/oE4E5RQETFe2BCYv6